SağlıkYaşam

Şeker hastalığı ile ilgili çarpıcı bir araştırma yayınlandı!

Leicester Üniversitesi ve Güney Avustralya Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü araştırma sonrası, diyabet hastalarının erken uyumasının hastalar için çok faydalı olduğu ortaya çıktı.

Populer Science’de yer alan habere göre Leicester Üniversitesi ve Güney Avustralya Üniversitesi’nin ortaklaşa çalışmasında, diyabet hastalarının uyku düzeni ile ilgili önemli bilgilere yer verildi.

Çalışmaya göre, geceleri daha geç yatan diyabet hastalarının fiziksel aktivitelerinin fazla olması nedeniyle, daha fazla yoruldukları ve bu nedenle insülin üretimlerinin farklılaştığı kaydedildi.

2040 YILINDA 700 MİLYON HASTA OLACAK

Çalışmada, diyabet hastalığının 2040 yılında dünya genelinde etkileyeceği insan sayısını da yer verildi. Buna göre, 2040 yılında 700 milyon insanın diyabetle savaşmak zorunda kalacağı aktarıldı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan araştırmacı Dr. Joseph Henson, “Diyabetli insanların etkin bir yaşam biçimi yaratması için mücadeleye ihtiyaçları var. Araştırmalarımıza göre geç yatan diyabet hastalarının, erken yatan hastalara göre hareket kabiliyetlerinde yüzde 56 düşme gördük” dedi.

ŞEKER HASTALIĞI NEDİR?

Şeker Hastalığı ölümcül birçok hastalığın oluşumunda birinci sırada rol oynayan ve dünyanın her yerinde çok yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Hastalığın nedeni insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmaması, vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesidir. Farklı çeşitleri bulunan diyabet hastalığının en yaygın görülen ve genellikle 35-40 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkan türü Tip 2 diyabettir. Bir diğer adı insülin direnci olan Tip 2 diyabette pankreasta insülin üretimi yeterli olduğu halde hücrelerde insülin hormonunu algılayıcı reseptörlerin çalışmaması nedeniyle bu hormona karşı duyarsızlık gelişir. Bu durumda kan şekeri insülin tarafından dokulara taşınamaz ve kan glukoz düzeyi normalin üzerine çıkar. Bu durum ağız kuruması, kilo kaybı, çok su içme ve çok yemek yeme şeklinde belirtiler ile kendini gösterir.

Birçok farklı önemli hastalığın oluşumunda birincil neden olarak karşımıza çıkan Tip 2 diyabette tedavi ilkelerine tam olarak uyulması büyük önem taşır. Uzun süre yüksek seyreden kan şekeri; kardiyovasküler sistem, böbrekler ve gözler başta olmak üzere tüm vücutta kalıcı hasarlara yol açtığından diyabet teşhisi konulan bireyler derhal diyabet eğitimi almalı, diyetisyen tarafından uygun görülen beslenme programına tam olarak uymalıdır.