EkonomiGündem

Sebze fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Rusya-Ukrayna gerilimi Türkiye pazarına nasıl yansıdı?

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim Türkiye’de sebze fiyatlarına yansıdı. Türkiye’nin bölgeye gerçekleştirdiği meyve-sebze ihracatı yaşanan krizden etkilenirken, bu durum iç piyasada özellikle son zamanlarda fiyatı fahiş oranda artan salatalık, domates ve biber fiyatlarının yüzde 30’lara varan oranda düşmesine yol açtı.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Ukrayna ve Rusya’nın meyve ve sebze üreticisi için önemli bir pazar olduğunu belirterek, savaşın bu bölgeye gerçekleştirilen ihracatı da etkilediğini ifade etti. Bloomberg’in aktardıklarına göre, savaş nedeniyle özellikle örtü altı ürün fiyatlarının düşme eğiliminde olduğunu aktaran Tavşan, “Fiyatlarda aşağı yukarı yüzde 20-30 düşüş var. Örtü altı ürünlerde, domates, salatalık ve biber fiyatında düşme var. Normalde bu aylar örtü altı ürünlerin fiyatının yüksek olduğu dönemdir. Bu ülkelere bu sezonda domates ve biber çeşitleri ağırlıklı gidiyor. Halde domates ve biberlerin kilogram fiyatı 10 liraya düştü. Bu ürünlerin üretim bölgesindeki fiyatları daha da düşük” açıklamasını kaydetti.

Yüksel Tavşan, geçen hafta hava sıcaklıklarında yaşanan artış nedeniyle de fiyatların düşüş trendine girdiğine işaret ederek, “Sıcak havalar üretimi artırmıştı. Savaş dalgası üzerine gelince yüzde 20-30’luk yeni bir düşüş oldu. Bu hafta havalar yeniden soğudu, üretici ürününü toplamadan bekletebilir bir süre. Böylece arzı kısmış olur” dedi.

Üreticiye Etkisi Olacak

Rusya’nın bazı ürünlerdeki engellemeleri nedeniyle bu ülkeye çoğu ürünün Ukrayna ve Belarus üzerinden gittiğini bildiren Tavşan, “Savaş durumunun meyve ve sebze üreticisine ciddi etkisi olur. Şimdi iki pazar birden durunca bu da fiyatlara ciddi tesir eder. Havaların ısınması halinde de örtü altı ürünlerde bir anda ürün bolluğu yaşanır. İki etken bir araya gelince fiyatlar ciddi anlamda düşer. Bu da üretici için hiç iyi olmaz. Üretici zarar etmemeli, üreticiyi hayatta tutmalıyız. Örtü altı üretimin zaten maliyeti yüksek. Bu durumda önlem alınması gerekebilir. Üretici mart-nisan aylarında para kazanmalı ki mayıstan itibaren fiyatlar zaten düşüyor. Tüketicinin alım gücü yanında, üreticiyi de düşünmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.