EkonomiGündem

Savaş kızıştı, Rusya’dan karşı yaptırım geldi: Gıda ürünlerinin fiyatı daha da zamlanacak!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın giderek kızışmasıyla birlikte durum artık küresel bir ekonomi savaşına döndü. Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımların ardından, Rusya’dan da cevap geldi. Başbakan Mihail Mişustin, beyaz ve ham şeker ile tahıl ihracatını geçici olarak yasaklayan bir kararname imzaladı.

İmzalanan kararnameye göre beyaz ve ham şeker ihracatı 31 Ağustos tarihine kadar yasaklandı.

Kararname, Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine 30 Haziran’a kadar buğday, arpa, çavdar ve mısır ihracatına yasak da getirdi.

Açıklamada:

“AEB ülkelerine 30 Haziran’a kadar tahıl, üçüncü ülkelere ise beyaz şeker ve şeker kamışı ihracatı 31 Ağustos’a kadar geçici olarak yasaklanmıştır. Söz konusu ürünlerin ihracatı, insani yardım dahil belirli koşullar içerisinde yine de gerçekleştirilebilecektir” ifadelerine yer verildi.

Rusya, geçtiğimiz hafta da 200’e yakın ürünün ihracatına yasak getirmişti. İhracatı yasaklanan 200’den fazla ürünün yer aldığı listede, teknoloji ürünleri, telekomünikasyon, tıbbi ekipman, otomobil, tarım makineleri, vagon ve lokomotif, konteyner, türbin, metal ve taş işleme makineleri, monitörler, projektörler, konsollar ve paneller dahil olmak üzere birçok ürün bulunuyordu.