Gündem

Salgın Nedeniyle Kurban Bayramında O İllere Kısıtlama

Corona virüsü salgınına karşı mücadele devam ederken çok önemli kararlar da alınıyor. Yapılan araştırmaların sonucuna göre toplum bağışıklığının düşük olduğu saptandı. Ayrıca Kurban Bayramında bazı illere kısıtlama getirilebileceği ifade edildi.

Toplumda yüzde 20 civarında olduğu tahmin edilen grubun kurallara uymaması nedeniyle corona virüsü ile mücadelede istenilen sonuca ulaşılamadığı belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı ve TÜİK tarafından yapılan 153 bin kişiyi kapsayan antikor testlerinde, bağışıklık oranı beklenenin çok altında çıkmıştı. Konu hakkında Türkiye Gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun aktardıklarına göre uzmanlar, özellikle İstanbul’da bu oranı en az yüzde 15-20 bekliyordu ancak bu ildeki bağışıklık oranı yüzde 3 civarında kaldı.

Araştırma sırasında antikor testi dışında bir kişinin o anda virüsü taşıyıp taşımadığını ortaya çıkaran PCR testleri de kullanılmıştı. Bu testlerdeki pozitiflik oranı ise binde 2.5 civarında çıkmıştı.

ÇOK TEST YAPMAK YERİNE ASIL TEST YAPMAK

Konu ile ilgili olarak Bilim Kurulu üyeleri değerlendirmelerde bulundu. Bu bağlamda yapılan açıklamada “Şu anda, ‘Hangi gruba test yaparsak bize daha iyi fikir verir?’ diye tartışıyoruz. Çünkü örneğin Organize Sanayi Bölgelerinde genç gruplara yapıldı. Belirti göstermeyenlerin oranı çok düşük çıktı. Rastgele testlerde de oran çok düşük kaldı. Çok test yapmak yerine asıl test yapılması gereken kim, kimlere yapılması lazım bunu çalışıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bilim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler kapsamında Kurban Bayramında yaşanacak olan hareketliliğin corona virüsü vakalarına yansımasının 15 Ağustos’tan itibaren olacağı belirtildi. Bu tarihten sonra vakalar beklenmedik bir şekilde artarsa okulların açılmasının ertelenmesi dahil bazı tedbirlerin gündeme gelmesi bekleniyor.

KURBAN BAYRAMINDA KISITLAMA

25 Temmuz’a kadar vaka yoğunluğu takip edilecek ve bu doğrultuda Kurban Bayramında bazı illere kısıtlama getirilip getirilmeyeceğine karar verilecek. Bilim Kurulunun önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda bu konuda ayrıntılı bir değerlendirme yapılacağı belirtiliyor. Bununla birlikte özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki bazı il, ilçe ve beldelere bayramda giriş-çıkışın sınırlandırılabileceğine yönelik görüşler gündeme geliyor.

ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR’E KISITLAMA YOK

Kısıtlama kararı alınırken, o ilin nüfus yoğunluğuna, bayram nedeniyle o ile girişlerin mi yoksa çıkışların mı artacağına ve ildeki son 15 günlük vaka artış hızına bakılarak karar verilecek. Bu kapsamda İstanbul, Ankara ve İzmir’e yönelik bir kısıtlamaya gidilmeyeceği, ancak son günlerde en yüksek vaka artışının yaşandığı Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illere yönelik bazı sınırlamaların gelebileceği gündeme gelen görüşler arasında yer alıyor.