Ekonomi

Salgın nedeniyle 60 milyon insan tehlikede! Günlük 13,5 TL ile geçinebilirler

Çin Wuhan’da ortaya çıkan corona virüsü tüm dünya üzerindeki etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Sadece sağlık alanında değil, ekonomide de ters rüzgarlar estiren salgın nedeniyle 60 milyon insan tehlikede Dünya Bankası tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; 60 milyon insan 13,5 TL az bir parayla geçinmek zorunda kalabilir.

Çin’de başlayan ve kolay bulaşma özelliği binlerce insanın ölmesine neden olan corona virüsü, ülkelerin ekonomilerini de etkiledi. Bir çok yatırım aracında dalgalanmalar yaşanırken, Dünya Bankası’ndan da flaş bir açıklama geldi. Covid-19’un ekonomi üzerinde benzeri görülmemiş bir kriz etkisi yarattığını belirten Dünya Bankası, dünya çapında 1998 yılından beri ilk kez yoksulluk artacağını bildirdi.

CNN’de yer alan habere göre; corona virüsü insanların yoksullaşmasına neden olacak. 60 milyon insan günde 2 dolardan yani 13,5 TL’den az parayla geçinmek zorunda kalacak.

En büyük kriz Afrika’da yaşanacak

Corona virüsü salgını en çok vaka sayısına ABD’de sahip olsa bile en büyük ekonomik krizin Afrika’da yaşanacağı tahmin ediliyor. Konu hakkında değerlendirmede bulunan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, “Koronavirüsün, bu tür bir salgınla başa çıkamayacak olan, dünyanın en fakir ülkelerine ev sahipliği yapan Afrika’yı pas geçmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası, Sahra altı Afrika ile Güney Asya’nın salgın nedeniyle en çok zorluk yaşayacak bölgeler olabileceğini belirtti.

Yoksullukla mücadelede kazanımlar silindi

Dünya Bankası Başkanı David Malpass tarafından yapılan açıklamalarda, “Salgın, ekonomik aktiviteyi durdurdu. Ayrıca yoksullukla mücadelede son yıllarda elde ettiğimiz kazanımların büyük bölümünü de sildi” denildi.

Dünya Bankası salgın nedeniyle, kişilere ve şirketlere kredi ve hibeler sağlarken, dünyanın en fakir ülkelerinin borçları askıya aldı. Ancak ekonomik sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Banka tahminlerine göre; mevsimlik işçilerin bu yıl çalışma için başka ülkelere gidememeleri nedeniyle ülkeler arası yapılan para transferleri yüzde 20 azalacak.