Gündem

Salgın Nedeniyle 24 Şehirde Yasak Getirildi

Corona virüsü tedbirlerine uyulmaması ve salgının bulaş riskini arttırmasına ilişkin görüntülerin ortaya çıkması nedeniyle bazı illerimizde asker uğurlamalarına yasak getirildi. İlk etapta 19 şehirde yasak getirilmişti ancak Antalya, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Uşak'ta da kısıtlama kararı alındı. Bu bağlamda 24 şehirde yasak kararı alınmış oldu.

Askere gitme çağındaki binlerce genç için asker uğurlama törenleri düzenleniyor. Birçok ilimizde corona virüsü tedbirleri hiçe sayılarak kutlama yapılıyor. Bundan dolayı bazı illerimizde asker uğurlama törenlerine yasak getirildi. 19 ilimizde yasak kararı alınmıştı ancak 5 il daha eklenerek yasak olan şehir sayısı 24 oldu.

ANTALYA VALİLİĞİ

Konu ile ilgili olarak Antalya Valiliğinden bir açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından corona virüsü ile mücadele kapsamında yeni kararlar alındığı belirtildi. Açıklamada toplantıda alınan kararla kontrolsüz kalabalıkların oluşmasına neden olan, mesafe kurallarına aykırılık teşkil eden asker uğurlamalarına, bu kapsamda açık ya da kapalı yerlerde eğlenceler düzenlenmesine, araç konvoyu oluşturulmasına, toplu uğurlama yapılmasına hiçbir şekilde müsaade edilmeyeceği belirtildi.

Açıklamada yapılacak uğurlamalara askerlik yükümlüsünün birinci derece yakınlarının katılmasına izin verileceği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaşların katıldığı toplu uğurlamalara kesinlikle müsaade edilmemesine, askerlik yükümlülerinden pandemi tedbirlerini ihlal edecek uğurlama, tören, eğlence, konvoy gibi aktivitelerde bulunmayacaklarına dair taahhütname alınmasına, bu nedenle hakkında idari ve adli işlem tesis edilen askerlik yükümlülerine dair bilgilerin, bu kişilerin teslim olacağı askeri birliğe bildirilmesine karar verilmiştir. Alınan kararlara uyulmaması halinde ve her seferinde ayrı ayrı olmak üzere, fiilin niteliğine göre 392 lira para cezası uygulanacaktır. Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan ‘Yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.’ hükmü uyarınca, bu hükme uymayan kişilerin, haklarında gerekli adli işlemler takdir ve ifa edilmek üzere adli makamlara bildirilecektir.”

İZMİR VALİLİĞİ

İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada ise başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere pandemi tedbirlerinin ihlal edilerek asker uğurlama tören ve eğlencelerinin gerçekleştirildiğinin gözlemlendiği kaydedilerek, asker uğurlamalarının başta askerlik yükümlüleri olmak üzere bu ortamlarda bulunan vatandaşların sağlığını ve ülkenin salgınla mücadelesindeki başarısını riske attığı vurgulandı. Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu çerçevede asker uğurlama törenlerinin/eğlencelerinin oluşturabileceği riski önlemek adına kontrolsüz kalabalıkların oluşmasına neden olan, fiziki mesafe kurallarına aykırılık teşkil eden asker uğurlamalarına (açık ya da kapalı yerlerde eğlenceler düzenlenmesi, araç konvoyu oluşturulması, toplu uğurlama vb.) hiçbir şekilde müsaade edilmemesine, otogar, gar, havaalanı gibi yerlerden yapılacak uğurlamalara askerlik yükümlüsünün birinci derece yakınlarının (kardeşleri dahil) katılmasına izin verilmesi, bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaş vb. katıldığı toplu uğurlamalara kesinlikle müsaade edilmemesine, pandemi kurallarına aykırı şekilde asker uğurlaması, eğlencesi, töreni veya konvoyu yapması nedeniyle hakkında idari ya da adli işlem tesis edilen askerlik yükümlülerine dair bilgilerin ilgili askeri birliğe bildirilmesine karar verilmiştir.”

MUĞLA VALİLİĞİ

Muğla Valiliğinin açıklaması ise şöyle oldu:

“Bunun dışında akraba, tanıdık, arkadaşların katıldığı toplu uğurlamalara kesinlikle müsaade edilmemesine, askerlik yükümlülerinden pandemi tedbirlerini ihlal edecek uğurlama, tören, eğlence, konvoy gibi aktivitelerde bulunmayacaklarına dair taahhütname alınmasına, bu nedenle hakkında idari ve adli işlem tesis edilen askerlik yükümlülerine dair bilgilerin, bu kişilerin teslim olacağı askeri birliğe bildirilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.”

Asker uğurlama törenlerinin yasak olduğu illerimiz ise şöyle oldu:

“Antalya, Balıkesir, Uşak, İzmir, Muğla, Erzincan, Karaman, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Trabzon, Denizli, Bursa, Kocaeli, İstanbul, Ağrı, Şanlıurfa, Kırşehir, Ardahan, Mersin, Malatya, Ankara, Hatay, Kahramanmaraş”

NOT: Valilikler tarafından yapılan açıklamaların ayrıntılarına il Valiliklerinin internet siteleri üzerinden ulaşabilirsiniz.