GündemSağlık

Sağlıklı Yaşam: Soğuk Algınlığı ve Grip Nasıl Önlenir?

Sonbahar mevsimine çoktan girmiş bulunmaktayız. Havaların soğuması ve mevsimlerin değişmesi insanların vücutlarında bazı değişikliklere neden oluyor. Bu nedenle mevsim geçişlerinde bazı kurallara uyarak sağlığımıza özen göstermeliyiz. Havalar soğudukça vücudun direnci azalır. Vücut zayıfladığı için hastalık görülme sıklığı artar.

Mevsim değişikliğine bağlı olarak; soğuk algınlığı, farenjit, sinüzit, bronşit ve zatürre sonbahar mevsiminin karakteristik hastalıklarıdır. İnsanlar, kilolarına ve vücudun bağışıklık düzeyine bağlı olarak iklim değişikliğini farklı şekillerde yaşarlar. Bazı kişilerde halsizlik ve yorgunluk ile kendini gösterirken, bazılarında ise uykusuzluk, iştahsızlık ve depresyon ile kendini gösterir. Genellikle soğuk algınlığı ile başlayan ve dikkat edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabilen bulaşıcı hastalıklar yayılmaya başlar.

Soğuk algınlığı ve grip belirtilerinde en yaygın; yorgunluk, vücut ısısının yükselmesi, boğazda yanma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve kas ağrıları görülmektedir.  Gastrointestinal sistem hastalıkları, kalp-damar, böbrek ve kronik hastalıkları, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler bu dönemlerde ilaç kullanma konusunda daha dikkatli olmalılar. Çünkü bu tür hastalıklar daha çok bu mevsimde şiddetlenir ve vücutta belirli rahatsızlıklara neden olur. Böylece virüsün bulaştığı vücut zayıflar, güç kaybeder ve sıcaklık değişimlerine hazır olmaz, bu nedenle çeşitli hastalıklara yakalanma olasılığı artar.

İnfluenza enfeksiyonunun nedeni hava yoluyla bulaşan enfeksiyon ve paylaşılan nesnelerdir. Bu nedenle grip bulaşmış bir kişiden uzaklaşmak, tıbbi maske ve eldiven kullanmak, hijyen kurallarına uymak önemlidir.

Sonbaharda yayılan hastalıklara yakalanmamak için mevsime göre giyinmek gerekiyor. Giysiler ne çok ince ne çok kalın olmalı. Evden çıkarken yanınıza bir ceket veya ceket almanız iyi bir fikirdir. Bu durumda ani bir rüzgar veya yağmur yürüyüşünüzü durduramaz.

Soğuk havaların neden olduğu hastalıklardan korunmak için diyete dikkat edilmesi çok önemlidir. Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişiler sağlıklarını korumak için sonbaharda doğru beslenmeliler . Çünkü hava değiştikçe insan vücudunda vitamin ve mineral ihtiyacı artar. Bu ihtiyaçları gıda yoluyla karşılamalıyız. Günlük diyet havuç, lahana, biber, pancar, yeşillik ve beyaz ürünleri içermelidir. Ayrıca doğal meyve suları kullanılmalıdır.

Doğal bitki çayları ve salatalar da vücudun vitamin ihtiyacını karşılar. Sonbaharda vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak, kış aylarında insanları ciddi hastalıklardan korur.

Meyvelerden üzüm, nar, kırmızı meyveler, ahududu enfeksiyon riskini azaltır. Bağışıklığı zayıf olan çocuklar ve yaşlılar, özellikle C vitamini olmak üzere daha fazla vitamine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, bu vitaminden daha fazla almaya çalışmak gerekir. Havalar soğuyunca insanlar evlerinden çıkmak istemiyor. Evde oturmamak, kalın giysiler giymemek ve çok dışarıda bulunmamak, fiziksel aktiviteye öncelik vermek tavsiye edilir. Sağlıklı yiyecekler ye. Bağışıklığınızı güçlendirmek ve kışın fazla hastalanmamak için yazın vitamin depolayın ve sonbaharda tüketin. Tüm bunlara uyarsanız, sağlıklı bir kış geçireceksiniz.