Sağlık

Lenf bezi şişmesi nedenleri? Boyunda lenf bezi şişmesi nedenleri? Lenfoma belirtileri nelerdir?

Bezelye tanesi büyüklüğünde olan lenf bezleri kasık, boyun ve koltuk altı gibi birçok bölgede yerleşmiş durumda bulunur. Lenf bezi şişmesi nedir neden olur? Lenf bezi şişmesi belirtileri ve tedavisi

Lenf bezi şişmesi bakteri, soğuk algınlığı, enfeksiyon, kulakta iltihaplanma, diş apsesi, kabakulak, tüberküloz, eklem iltihabı, ilaç alerjisi, çiğ kalmış et tüketimi gibi sebepler sonucu ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu AIDS ve Lupus ortaya çıkar. Lenf bezi şişmesi aynı zamanda kan kanseri ve kan dokusu kanseri rahatsızlığının belirtisi olabilir.

BOYUNDA LENF BEZİ ŞİŞMESİ BELİRTİLERİ?

Boyun Lenf Bezi Şişmesi; Boyun lenf bezleri genelde viral enfeksiyonlar sonucu şişer. Boyundaki şişmiş lenf bezlerine, bakteri enfeksiyonları, enfekte diş ve boğaz enfeksiyonu sebep olabilir. Ümmin sistem ( bağışıklık sistemi ) ve bazı kanser türleri lenf bezlerinin şişmesine neden olabilir. Lenf bezleri küçük yuvarlak veya fasulye şeklinde yapılardır.Vücudumuzu enfeksiyon ve hastalıklara karşı korur.

LENF BEZLERİ NEDEN BÜYÜR?

Normalde lenf nodları olarak da bilinen lenf bezleri, bezelye büyüklüğündedir hatta bazen de cilde dokununca özellikle misket kadar şiştiklerinde kolayca hissedilebilirler. Lenf bezi şişmesi genellikle enfeksiyon, özellikle de soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyon nedeniyle meydana gelir. Bununla birlikte, bakteriyel enfeksiyonlar ve paraziter enfeksiyonlar gibi lenf bezi şişmesine neden olabilecek çeşitli başka enfeksiyon türleri de mevcuttur.

LENF BEZİ ŞİŞMESİ NEDENLERİ

1) Enfeksiyon: Lenf bezlerinde yoğun kan damarı ağı vardır. Buradaki akyuvarlar, lenf sıvısında taşınan mikroorganizmaları öldürürler. Hasta enfeksiyon kapmışsa, vücudunda çok miktarda virüs veya bakteri var demektir. Öldürülmeleri için gerekli olan akyuvar sayısı ve faaliyeti arttıkça lenf bezleri şişer. Lenf bezi şişmesi genelde enfeksiyonlardan kaynaklanır. Lenf bezi şişmesine neden olan bazı enfeksiyonlar:

Soğuk algınlığı ve grip, diş eti iltihabı, diş apseleri, ağız yaraları ve aftlar,kedi tırmığı hastalığı,kronik kulak iltihabı,beze humması,kızamık,streptokok boğaz ağrısı,frengi, bademcik iltihabı

Enfeksiyon kaynaklı lenf bezi şişmesi genelde ağrılı olur. İltihap kapılan bölge sınırlı bir alan ise, kendisine en yakın lenf bezinin şişirir. Ağızdaki iltihaplarda çenenin; kulaktaki iltihaplarda boynun şişmesi bundandır.

2) Lenfoma: Vücudun herhangi bir yerinde oluşan kanser veya tümör lenf bezlerini şişirebilir. Bazı zamanlarda ise lenf bezi bizzat kendisi tümör geliştirir. Bu hastalığa lenfoma adı verilmektedir. Bu durumda da lenf bezleri şişer.

3) Tümör: Vücudun herhangi bir noktasında tümör oluştuğunda kendisine en yakın olanından başlamak üzere lenf bezlerini şişirmeye başlar. Kadınlarda meme tümörüne bakmak için koltuk altını kontrol etmenin sebebi budur. Lenf bezinin şişmesi, tümör varlığı için hem kesin bir delil değildir, hem de tümör varsa bile iyi huylu veya kötü huylu olduğuna dair fikir vermez. Tümör kaynaklı lenf bezi şişmeleri genelde ağrısızdır. Bazı durumlarda şişen lenf bezinin çıkarılması gerekebilir.

4) Diğer Nedenler

Lenf bezi şişmesine neden olan diğer durumlar:

Soğuk algınlığı (grip, nezle)

Vücudun herhangi bir bölgesinde tümör

Ağız yaraları ve aftlar

Diş eti iltihabı, diş apseleri

Kronik kulak iltihabı

Bademcik iltihabı

İlaçların yan etkisi

Eklem iltihabı

Kawasaki hastalığı

Glikojen depolaması hastalıkları

Sarkoidoz

Beze humması

Kızamık

Streptokok boğaz ağrısı

Frengi

Hamilelik

1) Enfeksiyon Tedavisi

Lenf bezi şişmesinin nedeni enfeksiyon ise, ilgili bakteri veya virüsle mücadele etmek lenf bezinin inmesini sağlayacaktır. Doktorunuz muayene sonrası gerekli antibiyotik veya antiviral ilacı yazacaktır. Ağrı ve iltihabı azaltmak için ağrı kesiciler ve aspirin işe yarar. Diğer klasik enfeksiyonla mücadele yöntemleri de enf bezinin normal boyutlara çekilme sürecini hızlandırır.

2) Kanser Tedavisi

Lenf bezi şişmesinin nedeni kanser veya iyi huylu tümörse, o tümör çıkarılmadan veya kanser tedavi edilmeden lenf bezi inmez. Gerekli durumlarda alınan kemoterapi tedavisi ile de lenf bezlerinin inmesi sağlanabilir. Bu durumlarda doktor görüşüne itibar edilmelidir.

LENFOMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Lenfomaların pekçok farklı türünde farklı belirtiler ortaya çıkabilmekle beraber bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri

Sebebi bilinmeyen ateş,

Açıklanamayan kilo kaybı,

Rahatsız edici gece terlemesi,

Sürekli yorgunluk,

Öksürük, solunum problemi ve göğüs ağrısı,

Karında şişlik, şişkinlik, dolgunluk hissi veya ağrı,

Kaşıntı

Bir kişide yukarıdaki belirtilerin olması, o kişide mutlaka lenfoma var anlamına gelmemektedir. Mikrobik hastalıklar ve diğer sağlık problemleri de bu bulgulara neden olabilir. Ancak belirtiler 2 hafta içinde düzelmez ise doktora başvurularak nedeninin araştırılmasında yarar var.

KABAKULAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Etken virüs ile enfekte olmuş bazı kimselerde herhangi bir kabakulak belirtisi görülmeyebilir veya semptomlar çok hafif olabilir. Belirtiler genellikle kişi virüse maruz kaldıktan yaklaşık iki ila dört hafta sonra ortaya çıkar. Virüsle temastan sonraki belirtisiz geçen bu süreye kuluçka dönemi adı verilir. Bu zaman diliminin ardından ilk klinik belirtiler ortaya çıkar. Kabakulak ilk belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Yorgunluk

Halsizlik

Genel vücut ağrıları

Baş ağrısı

İştah kaybı

Mide bulantısı

Hafif ateş

Bu ilk belirtileri parotis bezinde şişlik, hassasiyet ve 38 derece ya da üzeri yüksek ateş takip eder. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde şişlik, genişleyerek kulak çevresine kadar gider ve yüzde belirgin bir asimetri meydana getirir. Her dört hastadan birinde şişlik tek taraflı görülür. Hastalarda görülebilen diğer bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Çiğneme güçlüğü

Çiğneme sırasında ağrı

Eklemlerde ağrı

Ağız kuruluğu

Hafif karın ağrısı

Şişliğin olduğu yüz bölgesinde ağrı

Kabakulak, nadiren yetişkinlerde de görülebilir. Belirtiler genellikle çocukluklarda görülenlerle benzerdir. Ancak bazen biraz daha şiddetli olabilir ve komplikasyon riski daha fazladır.

Bir yanıt yazın