EkonomiGündem

Rusya Ukrayna Savaşı Ekmek Fiyatlarını Vuracak Bakın Nasıl Bir Artış Bekleniyor

Vatandaşların sofralarından eksik etmediği ekmek fiyatları son dönemlerde merak edilen konuların başında geliyor. Artan üretim maliyetleri, çiftçilerin yaşadığı gübre krizi ve artan fiyatlar sonucunda ekmek fiyatlarına zam gelecek mi konusu gündeme geldi. Sektör temsilcileri tarımsal ürün ithalatçısı Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim sonucunda gıda fiyatlarının da artabileceğini ifade etti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklama “Rusya ve Ukrayna arasındaki buhrandan dolayı ithalatta sorun çıkması, başta ekmek olmak üzere gıda fiyatlarını olumsuz etkileyecektir” dedi. Artan ürün fiyatları ve tarımsal ürünlerde yaşanan girdi maliyetleri sonucunda gıda ürünlerinin fiyatlarında bir artışın yaşanabileceği ifade edildi. Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin başta ekmek fiyatları olmak üzere olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna Arasındaki Gerilim Türk Üreticiye Yansıyacak

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarafından yapılan açıklamada geçen yıl Türkiye’nin buğday ithalatının büyük bir bölümünün Ukrayna ve Rusya’dan karşılandığını ifade etti. Tarımsal ürünlerin ithalatının bu kadar fazla olmasına dikkat çeken Bayraktar, “Özellikle yerli üreticimiz bu bağımlılıktan en fazla olumsuz etkilenen kesim olmaktadır” dedi. İki ülke arasındaki gerginliğin Türk üreticilere de yansıyacağını ifade eden Bayraktar, bu gerilimin ekmek fiyatları dahil olmak üzere birçok üründe artışa neden olabileceğini öngördüklerini ifade etti.

Gübre Fiyatlarında Artış

Artan gübre fiyatlarına da dikkat çeken Bayraktar, “Gübre fiyatları çeşitlerine göre bir önceki aya göre yüzde 8-9 gerilese de, 2021 Ocak’a göre son bir yılda, amonyum sülfat gübresi yüzde 508, üre gübresi yüzde 314, CAN gübresi yüzde 300 oranında arttı” şeklinde konuştu.