Gündem

Rusya Enerji Kozunu Oynadı! Avrupa Ülkelerinden Birlik Çağrısı Geldi!

Putin’in Avrupa devletlerini bölme çabası enerji sevkiyatındaki gelişmeler ile başlamış oldu. Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışı kesildi. Bunun üzerine açıklamalarda bulunan Avrupa ülkeleri hazırlıklı olduklarını ve birlik olacaklarını söylediler.

Rusya’nın Ukrayna topraklarındaki işgali, Rusya’ya ağır yaptırımlar olarak geri dönmeye devam ediyor. Yaptırımların son bulmaması halinde karşı hamlede bulunacağını işaret eden Putin’den beklenen hareket geldi. Rus enerji şirketi Gazprom, ithal ettikleri doğalgaz için ruble cinsinden ödeme yapmayı kabul etmeyen Polonya ve Bulgaristan’ın gaz akışını kesti.

Gazprom Sözleşme İhlali Yaptı’

Gaz akışı kesilen ülkeler Bulgaristan ve Polonya’da faaliyet gösteren enerji dağıtım şirketleri, gaz akışının kesileceği konusunda önceden bildirilmediklerini ve bu durumun ciddi bir sözleşme ihlali olduğunu ifade ettiler.

Polonya ise gaz akışının kesilmesinden olumsuz yönde etkilenmeyeceklerini açıkladı. Sene sonunda bitecek olan Gazprom sözleşmesini uzatmayacaklarını, başka kaynaklardan doğalgaz ithal edeceklerini açıkladılar. Bulgaristan tarafından açıklamalarda ise Putin’in siyasi sebeplerle elindeki enerjiyi amaçları uğruna kullandığını yer aldı. Ne olursa olsun AB’nin kararlarının arkasında olduğunu belirten Bulgaristan, Rusya’ya ve taleplerinin asla kabul edilmeyeceğini söylediler.

Ruslara Olan Bağımlılık Azaltılmalı

Ruslara olan bağımlılıkların daha da azaltılması için çalışmalar yapan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusları gaz tedariğini konusunda güvenilmez bulduğunu ifade etti. Bu durumla karşı önceden hazırlıklı olduklarını da sözlerine ekledi. AB üye ülkelerinin dayanışma ve koordinasyon içinde çalışması ile böyle bir duruma karşı planları olduklarını söyleyen Başkan, alternatif gaz akışlarını güvene aldıklarını ve Avrupa ve Amerika’dan birçok dünya lideri ile çalıştıklarını belirtti.

‘Her Risk Hesaplandı, Her Önlem Alındı’

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ruble cinsinden ödeme yaparak gaz satın almak isteyen ülkeler ile çalışabileceklerini söyledi. Hali hazırda bu şartlar altında çalışmak birkaç ülke olduğunu söyleyen Peskov, Polonya ve Bulgaristan’ın da ruble ödemesi şartıyla gaz ithal edebileceğini söyledi. Ruble cinsinden ödeme kabul etmek için uzun süredir çalıştıklarını söyleyen Peskov, olası her risk hesaplandı ve tüm tedbirler alındı dedi.