Genel

Recep Ayında 30 Rekat Namaz Nasıl Kılınır?

Recep ayının 30 rekâtı ay içinde bulunan günlerin üçe bölünmesiyle oluşur. Yani her 10 gün içinde 10’ar namaz kılınır. 1. ve 10. günleri arasında 10, 11. ve 20. günler arasında 10, 21. ve 30. günler arasında da 10 kere namaz kılınır. Recep ayında 30 rekât namaz her 10 günlük süreç içinde 10’ar kere namaz kılınmasıyla gerçekleşir.

  • İlk 10 gün içinde toplam 10 rekât namaz kılınır. Bu günler ayın 1’i ile ayın 10’u arasında yer alır. Bu süreç içinde 3 kere kafirun suresi ve 3 kere ihlas suresi okunur. İlk 10 gün namazları kılındıktan sonra namaz bitimi “La ilahe illallahu vahdehu la şerikeleh, lehü-l mülkü ve le’hül hamdü yuhyi ve yumit ve hüve Hayyün la yemutü bi yedihi’l hayr ve hüve ala külli şey’in kadir” duası okunur. Bu duanın okunma sayısı toplamda 11 keredir.
  • Orta 10 gün içinde toplam 10 rekât namaz kılınır. Bu günler ayın 11’i ile ayın 20’si arasında yer alır. Bu süreç içinde 3 kere kafirun suresi ve 3 kere ihlas suresi okunur. Orta 10 gün namazları kılındıktan sonra namaz bitimi “ilahen vahiden ehaden sameden ferdan vitran hayyen kayyumen daimen ebeda” duası okunur. Bu duanın okunma sayısı toplamda 11 keredir.
  • Son 10 gün içinde toplam 10 rekât namaz kılınır. Bu günler ayın 21’i ile ayın 30’u arasında yer alır. Bu süreç içinde 3 kere kafirun suresi ve 3 kere ihlas suresi okunur. Son 10 gün namazları kılındıktan sonra namaz bitimi “Allahümme la mania lima a teyte vela mutiye lima menate vela raadte lima kadayte velâ mübeddile lima hakemte Vela yenfeu Zel ceddi minkel ceddü. Subhane Rabbiyel aliyyül alel vehhab, Subhane Rabbiyel aliyyül alel vehhab, Subhane Rabbiyel aliyyül alel keriymül vehhab, ya vehhabü, ya vehhabü, ya vehhab” duası okunur. Bu duanın okunma sayısı toplamda 11 keredir.

Recep Ayının 30 Rekâtı Hangi Günlerdir?

Recep ayında 30 namaz günlere eşit olarak dağılır. Recep ayı 30 gündür, buna karşılık olarak kılınacak namazların rekât sayısı da 30’dur. Fakat bu namaz rekatları herhangi bir güne sığdırılamaz. Ay üç eşit parçaya bölünmüştür. Her 10 gün içinde 10’ar namaz kılınır. 1. ve 10. günleri arasında 10, 11. ve 20. günler arasında 10, 21. ve 30. günler arasında da 10 kere namaz kılınır. Böylece Recep ayının 30 rekât namaz vazifesi tamamlanmış olur.

Recep Ayında Başka Hangi İbadetler Yapılır?

Recep ayında yapılan ibadetlerin sınırı yoktur. Bu ay içinde birçok ibadet yapılır. Çünkü bu ay çok bereketlidir. Normalde yapılan ibadetlerden alınan sevaplar bu ay içinde çok daha fazla sevap kazandırır. Çünkü bu ay bereketli ilan edilmiştir. Recep ayının 30 rekât namaz vazifesi dışında şu ibadetleri gerçekleştirmek fazla sevap kazandırır.

  • Recep ayında sadaka vermek diğer zamanlara göre fazladan sevap kazanılmasını sağlar.
  • Recep ayında kuran okumak diğer zamanlara göre fazladan sevap kazanılmasını sağlar.
  • Recep ayında oruç tutmak diğer zamanlara göre fazladan sevap kazanılmasını sağlar.
  • Recep ayında hayır işlemek diğer zamanlara göre fazladan sevap kazanılmasını sağlar.
  • Recep ayında dua etmek diğer zamanlara göre fazladan sevap kazanılmasını sağlar.
  • Recep ayında tövbe etmek diğer zamanlara göre fazladan sevap kazanılmasını sağlar.
  • Recep ayında dini işler yapmak diğer zamanlara göre fazladan sevap kazanılmasını sağlar.