EkonomiGenelGündem

Rakamlar belli oldu: Temmuz’da maaşlara bu kadar zam yapılacak!

Milyonlarca çalışan ve emekli Temmuz ayında ne kadar maaş alacağını merak ediyor. Enflasyon farkı ile maaşlar artacak. Enflasyon yükü altında ezilen çalışanlar ve emekliler yılın ikinci yarısında zamlı maaş alacak. Peki maaşlara ne kadar zam gelecek?

TRT Haber’e konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin merak edilen rakamları açıkladı. Memur ya da memur emeklilerinin maaşlarının altıncı dönem toplu sözleşmesine göre belirlendiğini söyleyen Zengin, “Burada da 2022 yılının ikinci 6 ay zammı yüzde 7, bir de enflasyon farkı var. Şu anda 5 aylık tüketici fiyat endeksinde oluşan enflasyon rakamı yüzde 35,64 ama hesaplamalarda yaklaşık olarak enflasyon farkını yüzde 28,14. Tabii bunda sapma olabilir. Dolayısıyla yüzde 35,64’lük bir zam haziran ayı hariç olmak üzere cepte. Merkez Bankası’nın da enflasyon tahmini 3,77. Eğer bu tahmin gerçekleşirse yüzde 40’a yakın bir zam olma ihtimali yüksek” dedi.

YÜZDE 40’A YAKIN ARTIŞ

Memur göstergelerine göre maaşı belirlenenlerin de olduğunu hatırlatan Zengin şunları söyledi:

“İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de son 6 aylık TÜFE oranına göre zam alıyorlar. Onlarda da yüzde 35,64’lük bir zam cepte. Merkez Bankası’nın yüzde 3,77 beklentisinin de yansımasıyla yine yüzde 40’a yakın olacak. Yaşlılık, engellilik, evde bakım, şehit yakını maaşları da bu oranda zamlanacak. Genel fotoğrafa baktığımızda 20 milyonu aşan bir kesimin maaşlarında yüzde 40’a yakın bir artış gerçekleşecek. TBMM’ye ek bütçe teklifi sunuldu. Orada da ek teklif sunulmasının gerekçeleri, personel zamlarına yapılacak zamlardı.

ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ?

Tarkan Zengin, “Temmuzda yüzde 40 beklentinin üzerinde zam da masada. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız asgari ücret de işin içinde olmak üzere yapılabilecek ilave zamlar da konuşuyor. Emeklilerde taban maaşı var biliyorsunuz. 2500 TL burada da bir artış öngörülüyor. 3500 veya 4000 TL civarına çıkarılabilir.” diyerek asgari ücret için de merak edilen yanıtı verdi.