Kamu

PTT Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Devlet üzerinden sorgulama

PTT rapor parası sorgulama nasıl yapılacağı merak ediliyor. PTT sorgulama işlemleri ALO 170 hattı ve E-devlet sistemi üzerinden yapılabilir.egehaber.com İşte PTT rapor parası sorgulama işlemi hakkındaki detaylar…

PTT rapor parası sorgulama, rapor parası başvuru şartları, sunulacak raporun özellikleri, başvuru süreci ve alınacak paranın hesaplanması ile ilgili merak edilen soruların cevaplarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

PTT Rapor Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

PTT rapor parası sorgulaması yapmak için ALO 170 hattı ve E-devlet sistemi kullanılabilmektedir.

ALO 170 hattı ile sorgulama yapmak için kişiler numarayı tuşlamasının ardından kimlik bilgilerini teyit etmelidir. Ardından her türlü sorgulama ve bilgi talepleri karşılaşacaktır.

E-devlet sisteminden PTT rapor parası sorgulama işlemi yapmak içinse öncelikle T.C. Kimlik Numarası ve mevcut E-devlet şifresi ile sisteme giriş yapmak gerekmektedir. egehaber.com Ardından arama kutucuğuna “iş göremezlik ödemesi sorgulama” yazmalıdırlar. Sonrasında sorgulama yaparak detaylı bilgi almaları mümkün olmaktadır.

PTT 4A ve 4B Rapor Parası

4A ve 4B çalışanlarının aldığı PTT rapor parası, geçirdikleri hastalık ve rahatsızlık nedeniyle iş göremez durumdayken istirahat ve tedavi süresince aldıkları paradır. İş Kanunu kapsamında belirlenen rapor parası iş göremezlik ödeneği adı altında geçmektedir.

PTT Rapor Parasını Kimler Alabilir?

PTT rapor parasını alacak kişiler 4A ve 4B üzerinden aktif olarak sigorta ödeneği yatırılan kişilerdir. Bu kişilerde aranan şartlar şu şekildedir:

Rapor parasına başvuru yapabilmek için 4A ya da 4B kapsamında aktif çalışan olmak gerekmektedir. 4C’li çalışanlar rapor parası alamamaktadır.

Rapor parasına başvuru için raporun iki günden uzun olması gerekmektedir.

İstirahat ya da tedavi için alınan raporun yetkili bir kurum ve doktor tarafından belgelendirilmesi gerekmektedir.

4A güvencesinde sigorta primi yatan kişilerin rapor parası alabilmesi için rapor başlangıç tarihinden önceki son bir yıl içerisinde en az 90 gün primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.

4A güvencesinde SGK’ya primi ödenen çalışanlar iş kazasıdan dolayı rapor ibraz etmişse, rapor parası alabilmeleri için 90 günlük prim şartı bulunmamaktadır.

Rapor kanunca geçerli bir hastalık, iş kazası, doğum ve meslek hastalıkları için verilmiş olmalıdır.

4B kapsamında primi ödenen çalışanlar yalnızca yatarak tedavi için rapor parası alabilmektedir.

4B’li çalışan kişilerin prim borcu bulunmuyorsa rapor parası alabilmeleri mümkündür.

Rapor Parası İçin İbraz Edilen Raporun Özellikleri

Rapor parasına başvuruda sunulan raporun özellikleri şu şekilde sıralanmaktadır:

10 güne kadar olan raporlar aynı hekimden alınmış olması gerekmektedir.

10 günden fazla olan raporlar veya tekrar verilmesi gerekenler yine aynı hekimden alınmalıdır.

Çalışan sene içerisinde aynı hekimden 40 güne kadar rapor alıp sunabilmektedir.

Sene içerisinde 40 günü geçkin rapor durumunda para almak için heyet raporu gerekmektedir.

Başvuru ardından PTT rapor parası sorgulama işlemi ile süreç takip edilmektedir.

Rapor Parası Başvuru Süreci

Rapor parası başvuru süreci online ortam sayesinde oldukça hızlı işlemektedir. Çalışan rapor parasına başvuruda şu adımları takip eder:

Rapor alındıktan sonra çalışılan iş yerine teslim edilir.

Rapor işverene teslim edildikten en geç 5 gün içerisinde e-rapor sistemine girmelidir. Bu süre içerisinde işveren bildirimi yapmazsa cezai süreç başlatılır.

Girilen rapor SGK tarafından değerlendirilmeye tabi tutulur. Rapor sahibinin şartlara uygunluğu ve raporun özellikleri değerlendirilmektedir.

SGK’nın raporu ve çalışanın durumunu onaylaması halinde para çalışanın hesabına transfer edilir. Kişilerin SGK tarafından uygun bulundukları takdirde en geç 15 gün içerisinde paraları yatırılmaktadır.

Kişinin kendi üzerinde tanımlı hesabı yoksa ödemeler PTT aracılığıyla yapılmaktadır.

Ödenen tutar ile ilgili kişilere bilgi mesajı gönderilmektedir.

Rapor Parası Nasıl Hesaplanmaktadır?

İş göremez ödeneği hesaplaması raporun alınmasından önceki 3 ayda aldığı toplam brüt ücret üzerinden, ayakta tedaviler için 3/2 oranı yatarak tedavilerde %50 oranı uygulanarak yapılmaktadır. Günlük alınabilecek taban ücret yatarak tedaviler için 42,63 TL ve ayakta tedaviler için 56,84 TL şeklinde belirlenmiştir. En yüksek rapor parası 554 TL’dir. Para hesaplanırken rapor 2 gün eksik olacak şekilde ödeme planı oluşturulmaktadır.
Kişiler bu koşullar altında başvuru yaptıkları takdirde PTT rapor parası sorgulama işlemi yaparak başvurularını takip edip, uygun görüldüğü takdirde hesaplanan tutarda paralarını alabilmektedirler.

Kaynak: egehaber.com