Gündem

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’dan vaka sayısı ile ilgili korkutan açıklama!

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü salgını ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak vaka sayıları ile ilgili "Ağır hasta sayısıyla hesapladığınız zaman, 10 katı kadar rakam civarında düşünülebilir. Tabii tespit edilemeyenler. Bütün dünyada aynı şekilde" ifadelerinde bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Başkent Kulisi programına katılarak salgında son durumu açıklayarak vaka sayıları ile ilgili çarpıcı ifadelerde bulundu.

VAKA SAYILARI 10 KATI

Haber 7’de yer alan habere göre; koronavirüs salgınının en başındaki döneme göre 10 katı daha ağır bir salgın döneminde olunduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Mart-Nisan dönemindeki durumun 10 katı daha ağır bir salgın dönemindeyiz. Çin ve bazı ada ülkeleri hariç bütün ülkeler çok ağır etkilendiler. Vaka sayısını bilemiyoruz. Tahmin ya da bir hesaplama yaptığınız zaman belli kriterlere bakmanız lazım. Ağır hasta sayısıyla hesapladığınız zaman, 10 katı kadar rakam civarında düşünülebilir. Tabii tespit edilemeyenler. Bütün dünyada aynı şekilde” ifadelerini kullandı.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

“Kronik hastalık gibi şeyler olan birisi çok daha az virüsle hastalığı daha ağır geçirebiliyor” diyen Prof. Dr. Ceyhan, “Vücudun bağışıklık sistemiyle virüsler arasında savaş bu. Bazen çok virüs alıyorsunuz, kişinin bağışıklık sistemi çok güçlü. O fazla miktarda virüs yenemiyor. Ama diyelim ki yaş, kronik hastalık gibi şeyler olan birisi çok daha az virüsle hastalığı daha ağır geçirebiliyor” değerlendirmesinde bulundu.

HÜCREYİ PATLATIYOR

Mehmet Ceyhan, sözlerini şöyle sürdürdü:”6 aydan sonra koruyuculuk devam ediyor mu etmiyor mu onu zaman gösterecek. Pozitif çıkan iyileşenler 6 ay korunuyorlar. Bu testin ilk hafta içinde duyarlılığı maksimum yüzde 68. İkinci haftada yüzde 50’ye, üçüncü haftada yüzde 38’e düşüyor. Bu virüs vücuda girdikten sonra bir hücrenin içine giriyor. Hücreyi patlatıyor, açığa çıkan virüsler hemen yandaki hücreye giriyor. Test yaptırdığınızda patlama anındaysa pozitif, çoğalma anındaysa negatif çıkıyor”