EkonomiGenelGündem

Piyasa uzmanı İslam Memiş’ten yatırımcılara çağrı: Bu sene hazırlıklı olun!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yatırımcılara yardımcı olarak uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Katıldığı bir Youtube yayınında açıklamalar yapan Memiş, Eylül, Ekim, Kasım aylarına dikkat çekerek yatırımcılara hazırlıklı olmaları gerektiğini ifade etti.

Fed’in kararı ve bunun etkilerini değerlendirerek sözlerine başlayan Memiş, “Fed’in 28 yıl aradan sonra 75 baz puanlık faiz artırımı yapması, şüphesiz bizim gibi dolara ihtiyacı olan gelişen ülkeleri olumsuz yönde etkileyecektir. Bu artırımlara yıl sonuna kadar da devam edecek. Para politikasındaki yol haritası bu. Enerji krizi var, genel trend yukarı. Dolar ve petrol fiyatlarının yüksek olması enflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor. Dövize ihtiyaç olduğunda yeni kur atakları görülmesi bizi zorlayacaktır. İhracat ve büyümede bu sürece olumlu bakılsa da ben enflasyon düşük olmadıkça bunun etkisinin olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

DOLAR YORUMU

Dolar kuruna dair gelecek öngörülerini aktaran Memiş şunları söyledi:

“Ben teknik olarak özellikle dolar TL kurunda 16.75’in mümkün olabileceğini takip ediyorum. Yukarıda, risk olarak 17.50 ve 17.80 var. 17.30, 17.32’de tutunursa dolar 17.50’yi test edebilir ama şu anda kendine bir yön belirleyemediğin görüyoruz. Kısa vadede bu bant aralığını takip ediyor olacağım.”

“Yılın son çeyreğinde hem enerji krizi hem de tarım emtialarında kriz bekleniyor. Gıda krizi bekleniyor. Yılın son çeyreğinde 18.80 gündeme gelebilir. Yeni paket açıklanmazsa, yeni ürünler tanıtılmazsa, faiz indirimi sürerse gibi, birçok etkene bakmak gerekiyor. Fed’in faiz politikaları net bir şekilde ortada. Yıllık bazda nasıl bir politika izleyeceğini net bir şekilde paylaşıyor ancak TCMB’nin para politikasına öngörüde bulunamıyorsunuz. Keşke şeffaf olabilsek ama bu belirsizlikler bir noktada tıkıyor. Faizi indireceğiz söylemlerinin olduğu bir Merkez Bankası izliyoruz.”

BU AYLARA DİKKAT!

“Ben yatırımcılara her ayın ayrı bir hikayesini anlatıyorum. Her ay farklı bir konuya odaklanıyorsunuz ve dünya gerçekten 2022 ilk haftalarında oldukça bir karışık bir yıl olacak ve her ayın hikayesi ayrı olacak demiştim. Temmuz ve ağustos ayında aşağı yönlü trend, çünkü mevsimsel etki ancak eylülden itibaren tüm küresel piyasalarda enerji krizi, gıda krizi, resesyon süreçlerinin başlayacağı bir dönem olacağı için son çeyrekte bütün dünya ekonomilerini ciddi bir kaos bekliyor. Tarım emtialarında artışlar var, gıda kriziyle alakalı ciddi bir çalışma var dünyada. Ben eylülden itibaren, eylül, ekim ve kasım aylarında küresel kaos bekliyorum. Yatırımcılar bunun için bence hazırlık yapmalı.”