Petrol Talebinin 2030’da Zirveye Çıkacağı Öngörülüyor!

BP Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin temiz enerji yatırımlarını hızlandırması ve hükümetlerin enerji karışımında daha yüksek yenilenebilir enerji payları ile enerji güvenliğini güçlendirmeye çalışması nedeniyle küresel petrol talebinin 2030’ların başları arasında zirveye ulaşması bekleniyor .
En yakından izlenen sektör raporlarından biri olan BP Energy Outlook 2023-2050’ye kadar olan projeksiyonlarla birlikte, karayolu taşımacılığında kullanım azaldıkça petrol talebinin her üç senaryoda da görünümün üzerinde düştüğünü söylüyor.
BP, “Küresel petrol talebi, kısmen, araçlar daha verimli hale geldikçe ve giderek daha fazla alternatif enerji kaynaklarıyla beslenirken, karayolu taşımacılığında petrol kullanımının azalması nedeniyle, görünümün geri kalanında düşmeden önce, önümüzdeki 10 yıl içinde yatay seyrediyor” dedi. .
BP’nin enerji sistemlerinin “mevcut geniş yörüngesini” yansıtan görünümdeki üç senaryodan biri olan “Yeni Momentum” senaryosunda, küresel petrol talebi bu on yılın sonunda mevcut 100 milyon varil civarında kalmaya devam ediyor ve yaklaşık 93 milyon varile düşüyor. “Hızlandırılmış” senaryo, petrol talebini 2030’da 91 milyon varil ve 2035’te 80 milyon varil olarak tahmin ederken, “Net Sıfır” senaryosu, talebin 2030’da günde 85 milyon varile ve daha sonra 2030’da günde 70 milyon varile düştüğünü öngörüyor.
LNG ticaretinin yakın vadede büyüdüğünü, ancak görünümün 2030’dan sonra daha belirsiz hale geldiğini gören BP’nin görünümüne göre, doğal gazın geleceği enerji geçişinin hızına bağlı. BP’nin baş ekonomisti Spencer Dale, Outlook 2023’teki senaryoların, savaşı ve ABD’de Enflasyon Düşürme Yasası’nın kabul edilmesini dikkate alacak şekilde güncellendiğini söyledi .
“En önemlisi, ülkelerin fosil yakıtların hakim olduğu ithal enerjiye olan bağımlılıklarını azaltarak enerji güvenliklerini güçlendirme ve bunun yerine büyük olasılıkla yenilenebilir kaynaklardan ve diğer fosil olmayan kaynaklardan gelecek olan yerel olarak üretilen daha fazla enerjiye erişim sağlama arzusu. enerji kaynakları – savaşın muhtemelen enerji geçişinin hızını artıracağını öne sürüyor,” dedi Dale.
Ayrıca, “Dünyanın fosil yakıtlarının yalnızca bir kısmının kaybıyla bağlantılı olarak geçen yıl içinde yaşanan ekonomik ve sosyal bozulmaların ölçeği, aynı zamanda düzenli olmak için hidrokarbonlardan uzaklaşmaya olan ihtiyacın altını çizdi” dedi.