Gündem

Patrikten Ayasofya tepkisi: Sanki camiler yetmiyor!

Ayasofya ve Kariye müzelerinin camiye çevrilmesine tepki gösteren İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos, “Sanki şehirdeki camiler yetmiyormuş, sanki buradaki çoğunluk dininin inananları için çok sayıda ibadethane ihtiyacı doğmuş gibi yönetenler, aceleyle bu kararları aldı” dedi.

Ayasofya ve Kariye müzelerinin camiye çevrilmesine bir tepki de İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos’dan geldi. “Sanki şehirdeki camiler yetmiyormuş, sanki buradaki çoğunluk dininin inananları için çok sayıda ibadethane ihtiyacı doğmuş gibi yönetenler, aceleyle bu kararları aldı” diyen Bartholomeos, Türk hükûmetinin eylemlerinin Yunanları, onların kimliğini ve kültürünü rencide ettiğini iddia etti.

“RENCİDE EDİCİ; SABREDİYORUZ VE DUA EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ayasofya ve Kariye müzelerinin camiye çevrilmesininin yankıları sürüyor. Dünya kültür mirası için önemli yapıların camiye çevrilmesine, başta Yunanistan olmak üzerine dünyanın birçok yerinden eleştiri gelmişti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos, bu tarz eylemlerin rencide edici olduğunu ifade ederek, “Birkaç ay önce Ayasofya camiye dönüştürüldü. Daha sonra da en güzel manastırlardan Kariye de cami yapıldı. Sanki şehirdeki camiler yetmiyormuş, sanki buradaki çoğunluk dininin inananları için çok sayıda ibadethane ihtiyacı doğmuş gibi yönetenler, aceleyle bu kararları aldı. Bu eylemler bizi, kimliğimizi, tarihimizi, kültürümüzü rencide ediyor. Sabrediyoruz ve dua ediyoruz” dedi.

“HIRİSTİYANI İSLAMA KARŞI ÇEVİRECEKLER!”

Bartholomeos’un Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesiyle ilgili 1 Temmuz’da Feriköy’deki 12 Havariler Kilisesi’ndeki ayinden sonra, “Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi, dünyada milyonlarca Hıristiyanı, İslam’a karşı çevirecektir. Oysa istenen şey birliktir” demişti.