EkonomiGündemKamu

Paralar faiziyle geri verilecek: Yüz binlerce kişi bunu bekliyordu!

Yüz binlerce kişinin beklediği düzenleme Meclis’te kabul edildi. Paralar faiziyle geri verilecek. Yapılacak düzenlemeyle birlikte gelir vergisinden muaf tutulacaklar. Öte yandan internetten para kazananlara yönelik de vergi ödeme kolaylığı gelecek. Bunun yanı sıra kanun teklifi ile çiftçilerin tarım desteklerindeki vergi kesintisi de kaldırılıyor.

Milyonlarca kişiyi kapsayan düzenleme Meclis’te kabul edildi. O paralar faiziyle birlikte iade edilecek. “Küçük esnaf” olarak ifade edilen ve 850 bin civarında olan iş yeri grubunun kazançları gelir vergisinden istisna tutulacak.

Tarımsal desteklerden kesinti yapılmayacak. Çiftçilere ödenen desteklerden kesilen stopaj vergisinin 5 yıl geriye dönük iadesine ilişkin düzenleme kapsamında, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kayıtlı 2 milyon kişiye, faiziyle birlikte yaklaşık 5 milyar lira ödeme yapılması bekleniyor. Çiftçiler artık beyanname vermeden kaynaktan kesinti yapılarak vergilerini ödeyecek. Kanunla, 1 Ocak 2022’de yürürlüğe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2023’e ertelendi.

PARALAR FAİZİYLE İADE EDİLECEK

Teklife yeni eklenen maddeye göre çiftçilere ilave ödeme yapılacak. Son 5 yılda desteklerden kesilen vergiler, faiziyle birlikte iade edilecek.

VERGİ KESİNTİSİ KALDIRILIYOR

Beyanname vermeden kaynaktan kesinti yapılarak vergilerini ödeyecekler. Kanun teklifi ile çiftçilerin tarım desteklerindeki vergi kesintisi de kaldırılıyor.

BANKADA HESAP AÇACAKLAR

Teklif, internetten para kazananlara da vergi ödeme kolaylığı getiriyor. Bu kişiler, sosyal medya üzerinden aldıkları reklamların vergisini ödemek için bankada hesap açacak.