Denizli HaberleriEge Haberleri

Pamukkale travertenlerinde gezi sırasında bulundu: Korumaya alındı

Denizli’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Pamukkale travertenlerinde gezintiye çıkan bir turistin bulduğu siyam ikizi kara kaplumbağaları koruma altına alındı.

“Siyam ikizi kaplumbağalar tek başlarına yaşayabilecek durumda değiller”

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunan dünyaca ünlü Pamukkale travertenlerini ziyaret eden bir turist, gezerken yerde birbirine yapışık iki kaplumbağa gördü. Bölgeye haber verilmesinin ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Denizli Şube Müdürlüğü ekipleri geldi. Yapılan ilk incelemede kara kaplumbağa türü olan iki minik hayvanın siyam ikizi olduğu tespit edildi. Yaklaşık olarak 1 oldukları belirlenen siyam ikizi kaplumbağalar doğada hayatlarını sürdüremeyeceklerinden bakımları yapılmak ve incelenmek üzere Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Eyüp Başkale ve Serdar Düşen’e teslim edildi.

Bulunmuş kaplumbağaların önemli özelliklere sahip türlerden olduğunun altını çizen Prof. Dr. Eyüp Başkale, “Bu türün siyam ikizi olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Biraz daha detaylı olarak baktığımız zamansa mide kısmından başlamak üzere sindirim sisteminin tek bir açıklıktan dışarı çıktığını tespit ediyoruz. Aynı şekilde arka bacaklarda tek bir bireye aitmiş gibi görünüyor, birleşmiş durumda. Bu türün doğada yaşaması çok zor. Bundan dolayı bizler de teslim alıp kendi laboratuvarlarımızda yaşatmaya çalışacağız. Umarım başarılı oluruz. Çünkü önemli özelliklere sahip türlerden bir tanesi olarak karşımıza çıktı” şeklinde konuştu.

1 aylık oldukları tahmin ediliyor

DKMP Şube Müdürü Hamdi Akan ise, siyam ikizi kara kaplumbağalarının Pamukkale Üniversitesi tarafından en iyi koşullarda bakımının yapılarak yaşamına devam edeceğini kaydetti. Akan, “Yaklaşık olarak 1 aylık olduğunu tahmin ettiğimiz bu kaplumbağa, Pamukkale’yi ziyaret eden bir vatandaşlımız tarafından bulunarak bize haber verildi. Bu iki küçük kaplumbağa, doğuştan birbirlerine yapışık vaziyette. Bu ikiz kaplumbağaları, araştırılması amacıyla hocalarımıza teslim ediyoruz. Onlar incelemelerini yapıp ne yapılması gerektiğine en iyi şekilde karar vereceklerdir” şeklinde konuştu.