EğitimGündem

Özel okullara eğitim desteği! İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine ne kadar verilecek?

Dün Millî Eğitim Bakanı bir açıklama yaptı ve hakikaten kamuoyunda çok büyük bir tepkiyle karşılandı. Özel okullara eğitim desteği verilmesine dair 2020/2012 sayılı bir tebliğ yayınlandı ve Resmî Gazete’de de yayınlandı. Nedir içeriği? Desteklerle öğrenci ve velilerin özel okulları tercih etmesi teşvik ediliyor. Destek için gereken kaynak Millî Eğitim Bakanlığının bütçesinden karşılanacak. İlköğretime giden bir çocuk için 4.165 lira, ortaöğretim için ise 4.849 lira olarak açıklanan bedel, bu yılın bütçesinden karşılanacakmış. MEB tarafından verilen eğitim teşviki ile ilgili mecliste değerlendirmelerde bulunan Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş şu açıklamalarda bulundu;

YOKSUL ÇOCUKLARA DA NEDEN VERİLMİYOR?

Öğretmenlerin maaşını yük olarak gören Eğitim Bakanlığı özel okul teşviklerini hangi gerekçeyle yapıyor doğrusu merak ediyoruz ve niye yük olarak görmüyor?

Yine, soruyoruz Millî Eğitim Bakanına: Devlet okulları veli desteğiyle ayakta durmaya çalışırken evinde interneti, bilgisayarı olmayan çocuklar eğitim hakkından mahrum iken yurttaşlar çocuklarını özel okula yollasın diye verilen bu teşvikin manası nedir? Özel okullar devlet desteğiyle ayakta duracak ama yoksul çocuklar eğitim alamayacaklar, öyle mi?

Bunun izahı ancak böyle yapılabilir ve pandemi döneminde kangrenleşen sorunlara çözüm bulmayan, aramayan Millî Eğitim Bakanın tek derdi, özel okulları ayakta tutmak. Biz, bunu kabul edilemez buluyoruz ve milyonlarca öğrencinin sorunlarıyla ilgilenen bir millî eğitim programının derhâl açıklanmasını talep ediyoruz.