Sağlık

Özel hastanelere corona virüsü testi yaptıranlar ve yaptıracak olanlar dikkat! İade alabilirsiniz

Türkiye’de artan vakalar nedeniyle hastaneler de kalabalıklaştı. Bu nedenle pek çok vatandaş corona virüsü testini özel hastanelerde yaptırmak istiyorlar. Özel hastanede test yaptırmanın ücretini araştıranlar için çok önemli bir açıklama yapıldı. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, salgın sürecinde özel hastanelerin test ücreti alamayacağını bildirdi.

Corona virüsü günlük vaka sayısı 3 binin üzerine çıktı. Vakalar artmaya devam ederken, özel hastanelerde test yaptıran ve tedavi olan vatandaşların sayısı da artıyor. Bu nedenle vatandaşlar sıklıkla özel hastanede tanı ve tedavi ücretleri hakkında araştırmalar yapıyorlar. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin bu konuyla ilgili olarak çok önemli açıklamalarda bulundu. Şahin tarafından yapılan açıklamada, “Vatandaşlar özel hastaneye tanıya gittiğinde testi pozitif çıkmışsa bu durum acil hal kapsamına girer. Özel hastaneler testten hiçbir ücret alamaz. Ama test negatif çıkmışsa onun parasını alabilir” ifadelerini kullandı.

Pozitif ise acil hal kapsamına girer

Corona virüsü tanısı ve tedavisinde alınan ücretler Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelgeye uygun olmadığını söyleyen Şahin bu ücretlerin vatandaşlara iade edilmesi gerektiğini bildirdi. Şahin konuya ilişkin olarak, “Bu genelgeye bazı eklemeler yapıldı ve acil hal tanımları genişletildi. İçerisine pandemi süreci boyunca pandemiden dolayı yapılan tanı ve tedavilerde eklendi.” İfadelerini kullandı.

Pandemide negatif çıkan hastaların ücret iadesi talebinde bulunabileceğini söyleyen Şahin, “Vatandaşların özel hastaneye tanıya gittiğinde testi pozitif çıkmışsa bu durum acil hal kapsamına girer. Özel hastaneler testten hiçbir ücret alamaz. Ama test negatif çıkmışsa onun parasını alabilir. Pandemi acil hal kapsamına girdiği için özel hastaneler tanı ve tedavide aldığı ücretin tamamını iade etmek zorundadır.” Dedi.

Ücret iadesi nasıl alınır?

Şahin, özel hastanelerde tanı ve tedavi için kendisinden ücret alınan ücretin iadesi için SGK’nın Sağlık Sosyal Güvenlik birimine başvurulması gerektiğini söyledi. Şahin tarafından yapılan açıklamada konuyla ilgili olarak şöyle denildi: “Vatandaş kendisinden alınan ücreti tespit ettirdikten sonra illerdeki hakem heyetine başvursun. Vatandaşlar bu yolu izlerlerse ücretlerini geri alabilirler. Biz genelge uyarınca da tüketicileri bilinçlendirmeye çalışıyoruz, uyarıyoruz. Bununla ilgili ilk başvurumuzu da Van’da Tüketiciler Birliği avukatlarımız aracılığıyla yaptık.”