Ekonomi

ÖTV zammı sonrası sıfır araçlara talep düştü!

ÖTV artışı sonrası müşteriler tarafından yapılan sipariş iptalleri özellikle sıfır araçlar için yüzde 50'leri buldu.

Azalan talep ve mevcut taleplerin de iptali sonrası markaların fabrikalardan siparişleri geri çekmeye çalıştığı ifade edildi. Yüksek fiyatların tüketiciyi ikinci ele yönelttiği görüldü.

Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre, ÖTV zammı sonrası müşteri iptalleri yüzde 50’lere ulaştı. Azalan talep sonrası lüks ithal markalar yurt dışı fabrikalarına verdikleri siparişleri geri geçmeye başladı. Lüks pazarında yılsonunda büyük daralma beklenirken, tüketicinin ikinci ele yöneldiği belirtiliyor.

Geçen hafta ÖTV matrah ve oranlarında yeni düzenlemeye gidilmiş, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle birlikte ÖTV’de yeni oranlar belirlenmişti. 1600 cc motor hacminin altındaki otomobillerde vergi matrahında alt sınır 70 bin liradan 85 bin liraya yükselirken, 1600 cc üzerindeki araçların ÖTV oranı artırılmıştı. 1600-2000 cm³ arası silindir hacmi olan ve matrahı 170 bin TL’ye kadar olan araçlarda yüzde 130 ÖTV, 1600-2000 cm³ arası silindir hacmi olan ve matrahı 170 bin TL üzeri olan araçlarda yüzde 150 ÖTV alınıyor. 2000 cm³ üstü silindir hacmi olan ve matrah sınırı olmayan araçlarda ise ÖTV yüzde 220’ye çıkarılmıştı.

2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür konuyla ilgili olarak, “Daha önce üst segment için döviz kuru ve araçların geliş fiyatına göre müşterilerin yüzde 20-30 oranında siparişlerini iptal edebileceklerini söylemiştik. Yeni düzenleme, fiyatları ciddi anlamda etkiledi ve özellikle üst segmentlerde sipariş iptalleri yüzde 50’leri aştı” dedi.

Orhan Ülgür, 1 hafta içerisinde piyasadaki belirsizliklerin ortadan kalkmasını öngördüklerini belirterek, “Ancak yeni düzenleme ile birlikte, üst matraha giren lüks ve premium modellerin sıfır olarak satışında ciddi daralma olacak. Her ne kadar pazarda çok küçük bir paya sahip olsalar da, dikkat çekici bir gerileme kaçınılmaz görünüyor” dedi.