Gündem

ÖTV indirimi bekleyen vatandaşları ilgilendiriyor; yüzde 80’nin altında ÖTV’ye sahip olan sadece 2 model kaldı! İndirim her an gelebilir…

Otomobil piyasasında özellikle ocak ayından bu yana yaşanan zamlanmalar sonrasında sıfır otomobillerin fiyatları oldukça yükseldi. Öyle ki, Ticaret Bakanlığı’nca bu konu hakkında önlem almak için 15 Eylül 2022 tarihi itibariyle sıfır araçların bayilerce satılabilmesi için araçlara 6 ay ve 6 bin kilometre zorunluluğu getirdi. Bu zorunluluk fiyatlarda 5-10 bin TL’lik bir indirim oluşsa da vatandaşın beklentisini karşılamadı. ÖTV indirimi bekleyen vatandaşa haber, Milliyet Gazetesi’ne açıklama yapan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel’den geldi.

YÜZDE 80’LİK ÖTV DİLİMİNİN ALTINDA SADECE İKİ ARAÇ KALDI

Artan fiyatlar sonrası sıfır otomobil piyasasında yüzde 80’lik ÖTV diliminin altında kalan sadece iki araç oldu. Bu araçları model olarak sıralayan İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, “Fiat Egea 1.4 benzinli baz model manuel şanzıman ile Hyundai i10 yüzde 70’lik dilimde. 353 bin TL ile 400 bin TL arası araçlar yüzde 70 ki sadece iki model bu baremde, 401 TL ve üstü araçlar yüzde 80’lik dilimde” dedi. Ardından “yüzde 45-50-60 diliminde araç bulmak imkansız deniliyor. Bu doğru mu?” sorusuna yanıt veren Başkan Ertemel, “Maalesef doğru. En düşük araçlar yüzde 70’lik baremden başlıyor” şeklinde cevap verdi.

ERTEMEL, ÖTV İNDİRİMİ BEKLENTİSİ İÇERİSİNDE DEĞİL

Ticaret Bakanlığı’nca 15 Eylül 2022 tarihi itibariyle sıfır araçların bayilerce satılabilmesi için araçlara 6 ay ve 6 bin kilometre zorunluluğu getirilmesi sonrası vatandaşta ÖTV indirimi beklentisi oluşmuştu. ÖTV indirimi beklentisi hakkında konuşan Ertemel, “Geçtiğimiz zaman süresince çeşitli sebeplerden ötürü vatandaşlarımızda böyle bir beklenti ortamı oluşmuştu. Ancak geldiğimiz noktada, içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar da göz önüne alındığında biz ÖTV indirimi olmayacağı kanaatindeyiz” açıklamalarında bulundu.

MATRAH GÜNCELLEMSİ ÖTV DİLİMLERİNİ DÜŞÜREBİLİR

Matrah güncellemesi yapılması halinde piyasaya olacak olan etkileri açıklamalarının sonunda dile getiren, “Matrah güncellemesi halinde bazı otomobiller daha alt yüzdelik dilimde olacağından fiyatlarda mutlaka yüzde 10-15 oranında gerileme olacaktır. Ancak bunun yanında sıfır araçtaki tedarik zorluğu ve yaşadığımız global krizlerin etkisiyle her geçen gün artan üretim maliyetleri neticesinde fiyatların tekrar yukarı yönlü ivmeleneceğini düşünüyoruz. Bu sebeple otomobil satın almayı planlayan vatandaşlarımızın bu planlarını ertelememelerini ve otomobil alımlarını gerçekleştirmelerini tavsiye ediyoruz” ifadeleriyle açıklamalarını noktaladı.