Gündem

Otomobil almak isteyip de fırsat kollayanları ilgilendiriyor; eylül ayı bir daha gelmeyebilir! Yok böyle bir düşüş…

Ağustos ayında otomobil satışlarında yaşanan düşüşün Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından rakamsal olarak da ortaya konulmasının ardından konuşan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, Cumhuriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda, otomotiv sanayisinin krizlerinden bahsetti. Aynı zamanda alım dönemini de açıklayan Yalçın, otomobil alacaklara seslendi.

ODD, YENİ VERİLERİ AÇIKLADI

Ağustos ayı verilerini açıklayan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), 2022 Ağustos ayında otomobil satışlarının önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,3 azaldığını ve 35 bin 230 adet olarak gerçekleştirdiğini duyurdu. Yine ODD verilerine göre, satılık araç sayısı internet verilen ilanlara baktığında bir önceki yıla göre yüzde 40 artış yaşadı.

TEDARİKTEKİ YÜZDE 10’LUK GELİŞME ARAÇ FİYATLARINA YANSIDI

Bir süredir tedarik sıkıntısı çeken otomotiv sanayinde bu ay itibariyle tedarikte yaklaşık yüzde 10 olumlu gelişme yaşandığına dikkat çeken Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, bu gelişmenin fiyatları düşürdüğünü belirterek; “Araç bulunurluğunun kısmen artmasını tüketiciler fırsat olarak değerlendirmeli. Yeni bir araç düşünenlere kararlarını ertelemeden mevcut fiyat seviyelerinden hızla gerçekleştirmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu. Ardından sektördeki çip, enerji, tedarik ve hammadde krizlerine dikkat çeken açıklamalarda bulunan Yalçın, “Yakın zamanda bu dört sorunlu konu hakkında bir iyileşme olmasını beklemiyoruz. Zaten hali hazırda Ocak-Eylül 2022 döneminde 0 km araç fiyatlarındaki artış tam olarak yüzde 50’ye yükseldi. Dolayısıyla 0 km araç fiyatları ister istemez maliyetlerin artmasından ötürü yükselmeye daha da devam edecek” beyanlarında bulundu.

YENİ KURAL FİYATLARI BİR MİKTAR GERİLETTİ

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, ikinci el araç sektöründe hareketlenecek olan dönemin okula dönüş ayları olan sonbahar ayları olduğuna dikkat çeken açıklamalarda da bulunurken, aynı zamanda özellikle kompakt segment sınıfında bulunan araçların bu ay itibariyle fiyatlarında yüzde 6 gerileme yaşandığının altını çizdi. Bu gerilemenin nedeni olarak Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni kurala işaret eden Yalçın, konuya ilişkin; “6000 km-6 ay uygulaması sebebiyle ikinci elde fiyatların bir miktar gerilediğini görüyoruz. Çünkü 15 Eylül’e kadar alım-satım işi yapan firmalar, ellerindeki araçları satmaya çalışıyorlar. Düşen bir piyasada ellerindeki araçları satmak için fiyatları belli bir oranda geri çekiyorlar” açıklamalarında bulundu. Öte yandan bu düşüşü dönemsel bir fırsat olarak değerlendiren Yalçın, araç fiyatlarındaki düşüşün maksimum yüzde 1 ila 2 oranında daha artış kaydedebileceğine dikkat çekti. kti.