Eğitimİzmir Haberleri

ÖSYM Başkanı’ndan önemli açıklama: Ankara, İstanbul ve İzmir’in ardından dördüncü merkez belli oldu!

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün 2020 yılında yapılan sınavlar ile 2021 hedefleri hakkında bilgi verdi. Aygün tarafından yapılan açıklamalarda, Ankara, İstanbul ve İzmir‘in ardından dördüncü e-sınav merkezinin Adana‘da hizmete açılacağı ifade edildi.

Bu sene corona virüsü salgını nedeniyle pek çok sınav ertelenirken, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 2021’deki sınavlar için açıklamalarda bulundu. AA muhabirine açıklamalarda bulunan Aygün, Ankara, İstanbul ve İzmir’in ardından dördüncü e-sınav merkezinin Adana’da hizmete açılacağını duyurdu. Aygün konuya ilişkin açıklamasında, “Ankara, İstanbul ve İzmir’de hizmet veren e-sınav merkezlerini, ulaşılabilirliği kolaylaştırmak amacıyla, ülkemizin diğer bölgelerine de yayma planı çerçevesinde Adana e-sınav merkezi yapımı çalışmaları devam etmekte olup 2021 yılında hizmete girmesi planlanmaktadır. İfadelerini kullandı.

Sınavlarda alınan corona virüsü tedbirleri

Sınavlarda alınan corona virüsü tedbirlerine ilişkin de bilgilendirmede bulunan Aygün şu açıklamalara bulundu:

Geliştirilen yazılımla sınav merkezlerindeki fiziki alanların uygunluğu çerçevesinde, sosyal mesafe gözetilerek binalara ve salonlara seyrek aday ataması yapıldı. Sınav binalarının ve salonlarının sınavdan önce detaylı temizliği yapıldı ve dezenfekte edildi.

Koronavirüs önlemleri kapsamında adaylara sınav binası girişlerinde görevlilerce maske ve dezenfektan dağıtıldı, isteyen adaylar, kendileri de dezenfektanlarını yanlarında getirebildiler. Sınav görevlilerine maske ve dezenfektan ile lateks eldiven de dağıtıldı. Adaylar ve görevliler, kendi maskelerini ve siperliklerini de kullanabildiler. Yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmadı. Adaylar, sınav binalarına girişte ve sınav bitiminde binadan çıkışta sosyal mesafenin korunması için sınav görevlilerince yönlendirildi.

Bugüne kadar yapılan sınavlarda, adaylara ve görevlilere yaklaşık 13 milyon maske, 13 milyon dezenfektan mendil, 1 milyon 800 bin çift eldiven, 69 bin 1 litrelik el dezenfektanı, 42 bin yüz koruyucu siperlik ve 34 bin koruyucu önlük verildi.

HES kodları kullanılarak Kovid-19 tanılı veya Kovid-19 temaslı olduğu belirlenen adaylar, gerekli sağlık ve güvenlik tedbirleri alınarak ayrı salonlarda sınava alınmakta ve bu durumda olan adaylar SMS ile sınavdan önce bilgilendirilmektedir. Bu salonlarda görev alan görevlilere ayrıca yüz koruyucu siperlik ve tek kullanımlık koruyucu önlük verilmektedir.

Adaylar online olarak güncelleme yapabiliyorlar

2019’da 25 bin 761, 2020’de 44 bin 700 şehit ve gazi yakınına ÖSYM sınavlarında ücretsiz hizmet verildiğini söyleyen Aygün, 17 ilde uygulanan KPSS-ÖABT’nin, bu yıl aday sayıları ve salgın dikkate alınarak 81 ilde uygulanmaya başlandığını söyledi.

Aygün ayrıca salgın döneminde Aday İşlemleri Sistemi AİS’de geliştiren yeni düzenleme ile TC kimlik kartı (Yeni Kimlik Kartı) olan/edinen adayların başvuru merkezlerine gitmeden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden fotoğraflarını güncelleyebildiklerini hatırlattı.