Gündem

Ortak Afet İletişim Hattı Kuruluyor!

Son günlerde ülke genelinde yaşanan depremler sonrası afet anlarında iletişimin ne kadar önemli olduğu bir kere daha ortaya çıktı. Hükümet bu konuyla ilgili düğmeye bastı. Kurulacak olan afet (deprem) hattıyla olası deprem sonrası iletişim problemlerinin sona erdirilmesi planlanıyor. Deprem anından sonra yaşanan panik anında vatandaşların aklına ilk gelen şey yakınlarına ulaşmak fakat o esnada bölge geneli yaşanan ulaşım sıkıntıları yüzünden kişiler arası iletişimi cep telefonları üzerinden sağlamak kolay olmuyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun açıkladığı ‘Ortak deprem hattı’nın detayları belli oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone‘nin ortak altyapısı ile kurulması planlanan afet acil durum hattı, olası afet anlarında iletişimin kesintisiz olarak sürmesine olanak sunacak.

HAT ÜCRETSİZ OLACAK

Deprem anında hazırlanan uygulama üzerinden yapılacak arama ve mesajlaşmalara öncelik tanınacak olan sistemle yakınlarından haber alamayan kimse kalmayacak. İstanbul’da yaşanan depremde vatandaşların telefon ses haberleşmesini yoğun olarak kullanmaya çalışması sistemlerde geçici sorunlara neden olmuş ve bu durum bölge genelinde paniğe sebebiyet vermişti. Ortak hattın devreye alınması ile birlikte ses ve görüntü trafiği internet üzerinden gerçekleşecek. Böylece altyapısını büyük oranla internet hizmetlerine sunan GSM operatörleri ses ve görüntü trafiğini rahatlıkla yönetebilecek.
Afet zamanlarında ücretsiz olarak devreye girecek olan hat sayesinde yalnızca afetin olduğu bölgelerdeki data trafiklerinin kapasitesinin artırılmasına da olanak sağlanacak.
Mevcut durumda Türkiye’de aynı anda 118 milyon kullanıcıya destek verecek kapasitede bir GSM altyapısı bulunuyor. Yapılacak çalışmalarla bu rakam kısa sürede 175 milyon seviyesine çıkarılacak.

BİR DAKİKA İÇİNDE SMS GÖNDERİMİ YAPILACAK
Öte yandan afet durumlarında vatandaşın anında bilgilendirilmesi için Ulusal Mobil Uyarı Sistemi (UYARSİS) devreye alınacak. Sistemle operatörlerin SMS gönderim kapasitelerinin artırılması amaçlanırken, ülke genelinde afet durumlarında tüm mobil kullanıcılara en geç bir dakika içerisinde SMS gönderimi yapılacak.

Bir yanıt yazın