GenelGündem

“Öldüren Ceza” iddiasına soruşturma!

Osman Çilenti’nin müftülükteki bazı uygulamalara karşı çıktığı için koronavirüs vakasından hayatını kaybedenlerin cenazesini yıkamakla cezalandırıldığı ve bu yüzden öldüğü iddia edildi.

Şanlıurfa Siverek’e bağlı Burçalık Köyü’nde 2 yıldır imamlık yapan Osman Çilenti(44), yaklaşık 2 hafta önce Siverek Müftülüğü’ tarafından koronavirüs hastalığından hayatını kaybedenlerin cenazelerini yıkamakla görevlendirildi.

Sosyal medyada çıkan iddialara göre Çilenti’ye bu görev bir ceza olarak verildi. Müftülükteki bazı uygulamalara karşı çıkan Çilenti, ceza olarak koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin cenazesini yıkamakla görevlendirildi. Bu görev için verilmesi gereken koruyucu maske, eldiven ve benzeri ekipmanlar ise kendine verilmedi.

İmam Çilenti’nin kendine verilen görev doğrultusunda bir merhumu yıkarken fenalaştığı ve birkaç gün sonra da vefat ettiği belirtildi.

Bu olay üzerine iddiaya göre Diyanet İşleri Başkanlığı‘ndan bir yetkilinin Hürriyet’i arayarak; “Sosyal medyadaki iddiaları araştırıyoruz. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucuna göre ihmali olan kişiler varsa haklarında gerekli işlemler yapılacak” dediği bildirildi.

YÖNETMELİKTE KURALLAR AÇIK

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs ile ilgili olarak morg ve defin işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin; “Gasilhane çalışanları, cenaze yıkama sırasında eldiven, tıbbi (cerrahi) maske, gözlük-yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanmalıdır. Tazyikli su kullanımı, cenazeden enfekte sıvıların sıçramasına ve hastalık bulaşına neden olabilecek işlem olması nedeniyle cenazenin yıkanması sırasında bu işlemden kaçınılmalıdır” ifadelerinin olduğu bir rehber yayınlaşmıştı.