Ekonomi

O sektördeki hisseler uçuşa geçti! Yüzde 700 arttı

Avrupa’ya doğal gaz akışını kısıtlamasının ardından Fransa’da enerji fiyatlarında ciddi yükseliş yaşandı. Bu nedenle halkın talaşa yönelmesiyle odun satan şirketlerin hisseleri borsada hızla yükselişe geçerek yüzde 700 arttı.

Fransız kanalı BFMTV’nin haberine göre, Ukrayna-Rusya Savaşı ve Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz akışını kısıtlamasıyla Fransa’da elektrik ve doğal gaz fiyatları yükselişe geçti. Yaklaşan kış öncesi gaz ve elektrikte yükselen fiyatlar, vatandaşları alternatif yakıtlara yöneltti. Halk ısınmada daha az maliyetli olduğu gerekçesiyle odun talaşına yöneldi.

Petrol Ve Kömür Kazanlarına Yasak Geldi

Ayrıca son iki yıldır devletin yeşil yakıtı teşvik etmesi ve petrol ile kömür kazanlarının kurulumunun yasaklanması oduna rağbeti artıran başka bir neden oldu.

Talaş Kazanı Satışları Yüzde 120 Arttı

Talaşlı Isınma Ulusal Birliği Propellet verilerine göre, 2020 ve 2021 yılları arasında talaş sobası satışları yüzde 41, talaş kazanı satışları ise yüzde 120 artış kaydetti.

Talaş Fiyatları Ton Başına 400 Avro Arttı

Talebin çoğalmasıyla talaş fiyatları da ton başına 300-400 avro arasında artış yaşadı. Odun ile talaş satışıyla tanınan Fransa merkezli bazı şirketlerin hisse değerleri borsada yüzde 700’lere varan yükseliş yakaladı.

Yüksek Bir Talep Var

Fransa Yanıcı Madde, Yakıt ve Isıtma Federasyonu yakın zamanda ülkede yakacak olarak odun talaşına yönelik yüksek bir talep yaşandığını açıklamıştı. Taleplerin yüksek olması nedeniyle odunda büyük bir arz açığı yaşanırken enerji kıtlığı korkusu tüketicileri kış gelmeden odun stoku yapmaya yöneltmişti.

Elektrik Fiyatı 1075 Avroyu Görerek Tarihi Bir Rekor Kıracak

Öte yandan Fransız basını, Rus gazı kesintisi ve enerji kıtlığı nedeniyle ülkede 2023’ten itibaren saat/megavat bazında gösterge elektrik fiyatının 1075 avroyu görerek tarihi bir rekor kıracağını yazmıştı.