GenelGündem

O bölgelere yeni yasaklar yolda!

Yaz tatilinin bitmesi ve koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte yeni yasak ve kısıtlamalar gündeme geliyor!

Tatilin bitmesi ve insanların büyükşehirlere geri dönmesi ile birlikte koronavirüs salgını ile ilgili yeni önlemler de konuşulmaya başladı.

Edinilen bilgiye göre sonbahar aylarında, Mart – Nisan ayı deneyimleri de göz önüne alınarak yeni önlemler alınacak. Bu önlemlerin başında hayatı tamamen durdurmak yerine yavaşlatmaya yönelik tedbirlerin olduğu konuşuluyor. 65 yaş üstü vatandaşa yönelik kısıtlamalar devam ederken yeni eğitim – öğretim yılında da üniversitelerin açılması da şimdilik gündemde değil.

Sağlık Bakanlığı ve hükümet, yapılan koronavirüs toplantılarında yeni dönemde alınacak kararların risk durumuna göre ve bölgesel olarak alınmasının daha verimli olacağını konuşuyor.

YAZ BİTTİ, RİSK ARTIYOR

Uzmanlar, yaz aylarının geride kalmasıyla birlikte koronavirüs vaka sayılarında olası artışın da altını çiziyor. Yazın rehavetinin geride bırakılması gerektiğinin altını çizen uzmanlar; “Ne yaparsanız yapın yaz ayları insanların rahatladığı, gevşediği dönemdi. Bu süreç şimdi bitiyor. Büyükşehirlere başlayan dönüşten sonra, herkes normal yaşantısına geri döndüğünde, dışarıdan uyaranlar devreye girecek. Salgına yakalanan bir yakını, bir arkadaş, bir komşu onu yeniden önlem alma konusunda tetikleyecek ve yaz rehaveti sona erecek” diyor.

KORONAVİRÜS NEREDEYSE YASAK ORAYA UYGULANACAK

Alınması planlanan önlemler, yasaklar ve kısıtlamalar özellikle koronavirüs vakalarının yaygınlaşacağı bölgelerde olacak. İşyerleri ve dükkanların kapatılması yerine koronavirüs vakaları yaşanan bölgelerde izole kararlar alınacak. Bu bağlamda koronavirüs vakalarının taşınması ve hastalığa yakalanma konusunda en etkin grup olan 65 yaş üstü ve üniversite öğrencilerine yönelik kısıtlamalar devam edecek. 65 yaş üstü vatandaşların kullandıkları otobüslerden vakit geçirdikleri park ve toplu alanlara kadar pek çok noktada yeni kararlar alınabilecek.

EĞİTİM DÖNEMİ İÇİN YENİ KARARLAR

Koronavirüs kapsamında yeni eğitim – öğretim yılı için de kararlar alınacağının altı çiziliyor. Toplantılarda ilköğretimin açık olması, kronik rahatsızlığı olan çocukların evde eğitim görmesi, üst sınıflarda sadece 8 ve 12. sınıfların okula gitmesine sıcak bakılıyor.

Üniversitelerin açılması ise henüz gündemde değil. 8 milyon gencin tüm Türkiye genelinde harekette olmasının, yurtların, okul kantinlerinin, okulların çevresindeki kafeteryaların hareketlenmesi anlamına geleceği, bunun da kontrol edilemeyeceği konuşuluyor.