Sağlık

Nefes darlığı çeken ve evde tedavi gören hastalara, devlet desteği! SGK kapsamlı solunum cihazı nasıl alınır? 2022 Solunum cihazı fiyatları

Akciğer kanseri, KOAH, uyku apnesi ya da diğer rahatsızlıklar sebebi ile nefes darlığı yaşayan ve tedavisine evde devam edilen hastaların sıklık ile kullanmak zorunda oldukları cihazlardan biri, solunum cihazıdır. Hastalık şikayetleri uzman bir hekim tarafından değerlendirilmiş ve sonuç olarak hastanın solunum cihazına ihtiyacı olduğu reçete edilmiş ise hastalar solunum cihazı ihtiyaçlarını SGK kapsamında karşılayabilmektedirler.

Solunum cihazının olması, hastanın hayata bağlanmasına ve daha kaliteli bir hayat yaşamasını sağlamaktadır. Peki SGK kapsamında solunum cihazı nasıl alınır? SGK kapsamında alınan solunum cihazları için herhangi bir ücret ödenir mi?

SGK Solunum Cihazı Nasıl Alınır?

SGK’dan solunum cihazı alınabilmesi için nefes darlığı şikâyeti olan hastanın, göğüs hastalıkları polikliniğine başvurması ve uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Hekimin gerekli tetkikleri yaptırması ve sonuç olarak da yapılan tetkiklerden sonra hastanın nefes darlığına problem olabilecek bir rahatsızlığının olduğunun kanıtlanması durumunda, hastalığın tedavisi içerisinde solunum cihazının yer alması gerektiği hekim tarafından reçete edilir.

Doğrudan nefes darlığı ile ilgili bir hastalığa sahip olan hastaya, solunum cihazının reçete edilmesinin ardından hasta, bağlı olduğu bölgede yer alan SGK İl Müdürlüklerine başvurmalıdır. SGK kapsamında olan ve hastaya verilecek olan solunum cihazları, SGK’nın deposundan verilen ikinci el cihazlardır. SGK’nın deposunda solunum cihazının olmaması durumunda, ürün satışı yapmak ile yetkili bir bayiden cihaz satın alınmalıdır.

SGK Solunum Cihazı Ücretinin Ne Kadarını Karşılar?

SGK kapsamında solunum cihazı almaya hak kazanan hastalar için belirlenen ücretlendirme politikası, ürün fiyatları baz alınarak yapılmamaktadır. Sağlık sektöründe yapılan her fiyatlandırmada olduğu gibi bu konuda da SUT ücretlendirmeleri dikkate alınmaktadır. Solunum cihazı ücretinin SGK yüzdesi ile ilgili olan kısmı için SUT tarafından belirlenen ücretlendirme, 900 TL+ KDV’dir.

Solunum Cihazı Bozulursa Ne Yapılmalıdır?

Solunum cihazının bozulması durumunda, SGK yönetiminde olan İadeli Cihazlar Servisi’ne başvurulmalıdır. Cihazın teknik serviste incelenmesi durumunda ortaya çıkan tamir masrafını, 1.000 TL’ye kadar SGK karşılamaktadır.