Gündem

NATO Genel Sekreteri açıklama yaptı: Rusya geri çekilmiyor, daha fazla saldırı bekleyebiliriz

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta, taraflar müzakere masasında da görüşmelerini sürdürüyor. Rus ve Ukraynalı heyetler son olarak İstanbul’da görüşmelere katıldı ve müzakere sonrası açıklamalar geldi. Rusya, müzakere sonrası Kiev ve Çernihiv’de askeri operasyonların azaltılacağını açıklamıştı ve bu durum, Rusya’nın bu kentlerden çekileceği şeklinde yorumlanmıştı. Açıklama sonrası bir açıklama da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den geldi. Stoltenberg yaptığı açıklamada “İstihbaratımıza göre Rus unsurları geri çekilmiyor, yeniden konumlanıyor. Rusya yeniden toplanıyor, yeniden ikmal yapıyor ve Donbas bölgesinde saldırısını tahkim ediyor” sözlerini dile getirdi.

Türkiye’ye Teşekkür Etti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO 2021 Yıllık Raporu’nu açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, Rusya – Ukrayna savaşına ilişkin durum değerlendirmesi de yaptı. Stoltenberg, açıklamalarında savaşın sonlandırılması için her türlü çabayı memnuniyet ile karşıladıklarını belirtti ve Türkiye’ye de teşekkür etti. Stoltenberg açıklamasında “Bu kapsamda Türkiye’ye Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelere ev sahipliği için teşekkür ederim” sözlerini dile getirdi.

“Daha Fazla Saldırı Bekleyebiliriz”

Açıklamalarında Rusya’nın, Ukrayna’nın başkenti Kiev civarında ve Ukrayna’nın kuzeyindeki saldırılarını azaltacağına yönelik açıklamaları duyduklarını ifade eden Jens Stoltenberg, “Rusya niyeti konusunda defalarca yalan söyledi. Rusya’yı söylemleriyle değil, eylemleriyle değerlendiriyoruz” dedi. Stoltenberg açıklamasının devamında ise “İstihbaratımıza göre Rus unsurları geri çekilmiyor, yeniden konumlanıyor. Rusya yeniden toplanıyor, yeniden ikmal yapıyor ve Donbas bölgesinde saldırısını tahkim ediyor. Aynı zamanda Rusya, Kiev ve diğer kentler üzerinde baskısını devam ettiriyor. Bu nedenle daha fazla acıya sebep olacak daha fazla saldırı bekleyebiliriz” dedi.

Stoltenberg açıklamalarında, Rusya’nın siyasi irade göstermediğini belirtti ve bir kez daha Rusya’yı diyaloğa davet etti. Gelen bir soru üzerine NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya desteklerinin devam edeceğini de belirten Stoltenberg “Ukrayna’ya gerektiği sürece silah desteği sağlamaya devam etmeliyiz” dedi.