EkonomiGündemManşet

Müthiş Türk Kızı MB’nın başında

“Müthiş Türk Kızı” olarak tanınan Hafize Gaye Erkan, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla Merkez Bankası Başkanı oldu.

Merkez Bankası Başkanı kim oldu?

Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan atandı. Atama kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Merkez Bankası’na atanan ilk kadın başkan olan Hafize Gaye Erkan, ABD’de ‘Müthiş Türk Kızı’ olarak da biliniyor.

Hafize Gaye Erkan kimdir?

Hafize Gaye Erkan, 1982 yılında doğmuş olan başarılı bir Türk profesyoneldir. İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olduktan sonra, Boğaziçi Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği bölümünü birincilikle tamamlamıştır. Ardından kabul aldığı Princeton Üniversitesi’nde, iki yıllık doktora programını bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olma başarısını göstererek “en genç finans profesörü” unvanını kazanmıştır. Eğitim hayatına devam etmek için Harvard Business School ve Stanford Üniversitesi gibi prestijli kurumlarda liderlik ve yönetim alanlarında eğitim programlarına katılmıştır.

2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Goldman Sachs’ta çalışmaya başlayan Erkan, yaklaşık 9 yıl süresince bu şirkette görev yapmıştır. Daha sonra First Republic Bank’ta yönetici olarak çalışmaya başlamış ve 2014 yılında Kıdemli Başkan Yardımcısı görevini üstlenmiştir. Bankada Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanlıkları gibi önemli görevleri de üstlenmiştir. Erkan’ın liderliği ve etkin yönetimi sayesinde bankanın fonları önemli ölçüde büyümüş ve varlığı 25-30 milyar dolar seviyesinden 250 milyar dolara yaklaşmıştır. 2021 yılında bankadan ayrılan Erkan, Marsh McLennan Yönetim Kurulu’na atanmıştır. Ayrıca Tiffany & Co. gibi şirketlerin yönetim kurullarında da görev almıştır.

Erkan’ın başarılı iş hayatı ve katkıları nedeniyle Amerika’da “Müthiş Türk Kızı” olarak tanınmaktadır. 2018 yılında San Francisco Business Times tarafından yapılan bir araştırmada, Amerika’nın en büyük 100 bankasında başkan veya CEO unvanına sahip olan 40 yaşın altındaki tek kadın olarak seçilmiştir. Ayrıca Crain New York Business’ın “40 Yaş Altı 40” listesine de girmiştir.

Hafize Gaye Erkan, başarılarıyla ve liderlik vasıflarıyla tanınan bir Türk profesyonel olarak uluslararası arenada önemli bir isimdir. İş hayatında gösterdiği başarılar, genç kadınların iş dünyasında ilerlemesi ve liderlik pozisyonlarında yer almasına ilham vermektedir.