EkonomiGündem

Mutfakların demirbaşı şeker fiyatlarıyla ilgili flaş açıklama: Fabrikayla toptancı arasında uçurum var!

Türkiye’de ürün fiyatları neredeyse her gün kuruş kuruş artarken güncel ekonomik şartlar altında vatandaşların geçinmesi gitgide zorlaşıyor. Özellikle gıda fiyatlarına gelen zamlar, ortalama bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenmesinin önüne geçer oldu. Son olarak her mutfağın demirbaşı olan şeker fiyatlarıyla ilgili de flaş bir açıklama geldi: Fiyatlardaki büyük artış gözler önüne serildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Ramazan ayı öncesinde şeker fiyatlarındaki artışa dikkatleri çekti. Sözcü’den aktarılanlara göre, şeker fiyatlarındaki artışın esnafın üretim maliyetini ciddi oranda artırdığına dikkat çeken Karaca, toz şekerin fabrika çıkış fiyatı ile toptancı fiyatı arasındaki uçuruma dikkat çekti.

Karaca yaptığı açıklamasında, “Şeker fabrikalarında 50 kilo toz şekeri çuvalının resmi çıkış fiyatı 270 lira olmasına rağmen, toptancılarda 650-700 liradan satılmaktadır. Esnaf, bu fiyata bile toz şekerin 50 kiloluk torbasını almak istemesine rağmen maalesef yok deniliyor ve toz şekeri bulmakta zorlanıyorlar” dedi.

PİYASAYA SÜRÜLMÜYOR

“Esnaf imalatta kullandığı ham madde olan toz şekere ulaşamıyorsa ne yapsın? İş yerini mi kapatsın istiyorsunuz? Pastacı, dondurmacı, tatlıcı esnafı, şeker imalatçıları, şekerciler çok zor durumdalar. Hem fiyat hem de ham maddeye erişim anlamında maalesef çok güçlük çekiliyor. Yetkililere ulaştıklarında verilen yanıt daha da çarpıcı. Resmi kurumun yetkilisi, ‘elimizde var ama piyasaya sürersek o zaman daha sıkıntılı bir süreç yaşanacak. O nedenle biz de yeteri kadar piyasaya sürmüyoruz; gelen talimat böyle’ diyor.”