Gündem

Mutasyonlu koronavirüs paniği! İşte en yaygın görülen semptomları

İngiltere’de ortaya çıkan ve ardından Türkiye dahil çok sayıda ülkeye yayılan mutasyonlu koronavirüs paniği sürüyor. İngiltere’de yapılan araştırmalar sonucunda B117 varyantıyla enfekte olanlarda en yaygın görülen semptomlar açıklandı. Buna göre öksürük, yorgunluk, boğaz ağrısı ve kas ağrısının bulaşıcılığı daha yüksek olan mutant virüsle enfekte olanlarda yaygın görüldüğü açıklandı. Öte yandan tat ve koku kaybı semptomunun daha az sıklıkla görüldü.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Oxford Üniversitesi ve Manchester Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, 60’dan fazla ülkeye yayılan B117 varyantı ile enfekte olanlarda sıklıkla görülen semptomlar ortaya konuldu. Çalışmada, öksürük, yorgunluk, boğaz ağrısı ve kas ağrısının mutant virüsle enfekte olanlarda daha yaygın görüldüğü açıklandı.

TAT VE KOKU SEMPTOMU DAHA AZ GÖRÜLDÜ

İngiltere’deki 6 bin kişilik rastgele bir örneklemden alınan pozitif testlere dayanan sonuçlarda, aynı zamanda tat ve koku kaybının virüsün yeni formuna sahip olanları etkileme olasılığının daha düşük olduğu görüldü.

‘YÜZDE 50-70 DAHA BULAŞICI’

Bilim insanları daha önce yapılan çalışmalarla ilk olarak Kent şehrinde tespit edilen B117 varyantının virüsün orijinal versiyonundan yüzde 50-70 oranında daha bulaşıcı olduğunu ortaya koydu. Türkiye de dahil olmak üzere 60’dan daha fazla ülkeye uluşan mutant virüsün daha ölümcül olabileceğine dair bazı kanıtlar da bulunuyor. Ancak, konuya ilişkin araştırmalar sürüyor. Öte yandan, biri Güney Afrika’dan diğeri Brezilya’dan olmak üzere diğer iki mutasyonda B117’den daha düşük seviyelerde dünyada yayılıyor.

ONS tarafından yapılan analizde Kasım ile Ocak ayları arasında hem mutasyonlu virüs, hem de eski varyant ile enfekte olan insanların pozitif test etmeden bir hafta önceden yaşadığı semptomlar araştırıldı.

ARAŞTIRMADA ORTAYA ÇIKAN SONUÇLAR ŞU ŞEKİLDE;

Yeni varyantla enfekte olan yaklaşık 3 bin 500 kişilik bir grupta hastaların;

% 35’i öksürük,

% 32’si yorgunluk,

% 25’i kas ağrısı,

% 21,8’si boğaz ağrısı,

% 16’sı tat kaybı,

% 15’i koku kaybı bildirdi.

Eski varyantla enfekte olan 2 bin 500 kişilik bir gruptaki hastaların ise;

% 28’i öksürük,

% 29’u yorgunluk,

% 21’i kas ağrısı,

% 19’u boğaz ağrısı

% 18’i tat ve koku kaybından muzdarip olduğunu açıkladı.

Bununla birlikte, her iki grupta da baş ağrısı, nefes darlığı, ishal ve kusma seviyelerinde fark yoktu.