Gündem

Mutasyonlu corona virüste en çok görülen belirtiler açıklandı!

İlk kez İngiltere’de tespit edilen corona virüsünün belirtileri vatandaşlar tarafından merak ediliyordu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan mutasyonlu corona virüsü hakkında basına bilgilendirmede bulundu. Mutasyonla ilgili olarak bilim insanlarının farklı açıklamalar yaptığını söyleyen İlhan virüsün semptomlarına ilişkin olarak, “ İngiltere’deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar.” İfadelerini kullandı.

Corona virüsüne karşı Türkiye’de mücadele devam ediyor. Alınan çok sayıda tedbirin yanında, aşılamalar ile ilgili de çalışmalar yapılıyor. Son günlerde yaşanan mutasyonlu corona virüse karşı ise Prof. Dr. İlhan önemli bilgilendirmelerde bulundu. İngiltere’de yüzde 70 daha hızlı bulaştığı açıklanan virüs ile ilgili konuşan İlhan, “Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor. Kısıtlamalara uymak gerekiyor, vatandaşlarımız şunu düşünmeli; eğer yüzde 70 bulaştırıcılık fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere’den gelen 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini biliyoruz, yakınları da karantinada. İngiltere’deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir” ifadelerini kullandı.

Mutasyon nedeniyle virüs kaybolacak mı?

Mutasyon geçirmiş olan virüsün İngiltere’de bulaştırıcılığının çok fazla olduğu; ama öldürücü hızının daha az olduğu yönünde hesaplamalar olduğunu belirten İlhan, “ Koronavirüs başladığında İngiltere’de koronavirüs görünen kişilerde öldürücülük ortalama yüzde 2,3 civarındayken salgının çok yoğun olduğu zamanda yüzde 3’e kadar çıktı; ama şimdi 1,3 civarında. Bu bize şunu gösteriyor; koronavirüsün önceki tiplerinde olduğu gibi acaba mutasyon ile kaybolma yönünde bir eğilim mi sağlayacak, bunu bize düşündürüyor açıkçası. Ama bunun için şu an bir kanıt söz konusu değil. Ama rakamlar gösteriyor ki yeni virüsün bulaştığı kişilerde İngiltere özelinde öldürücülük daha az” dedi.

Aşı ile ilgili değerlendirmeler yapılıyor

Çin’den getirilen aşıların denetimden geçirildiğini söyleyen İlhan, “Aşının saklanma koşulları, güvenirliği ve etkinliği konusunda değerlendirme yapılıyor. Sağlık Bakanlığı laboratuvardan görüntü paylaştı. Burada değerlendirme yapılıyor, değerlendirmenin sonucunda, aşının raf ömründe yeterlilik, güvenirlik koşulları sağlanıyorsa Türkiye’de uygulamaya geçecek aşı. Bu tüm aşılar için böyle. Önce sağlık çalışanlarından başlayacak aşılama. Ocak ayının 15’ini bulmadan laboratuvardaki çalışmaların tamamlanacağı kanısındayım” açıklamasında bulundu.

İlhan Türkiye’de corona virüsü aşısının vatandaşlara iki doz olarak uygulanması konusunda bir planlama olduğunu söyledi.