EkonomiGenelGündem

Müşterilerin bilgilerini sattılar!

Türkiye'nin önde gelen bankalarından birinde görev alan 39 çalışanın banka müşterilerinin bilgilerini sattığı ortaya çıktı.

Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde çalışan 39 personelin, banka müşterilerinin kredi kayıt bilgilerini el altından sattığı ortaya çıktı. Oto galerisi, emlak ve benzeri işlerle uğraşan firmalara el altından bilgi satıldığı ortaya çıkınca banka yetkilileri soluğu yargıda aldı.

İHBAR ÜZERİNE FARK EDİLDİ

Sabah’ta yer alan habere göre geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Kredi Kayıt Bürosu (KKB) bilgilerinin bankada yönetici konumundaki bir takım çalışanlar tarafından para karşılığı üçüncü kişilere satıldığı yönünde bir ihbar bankanın çağrı merkezine yapıldı. Yapılan ihbardan sonra, ihbarı destekleyecek belgeler bankanın kurumsal WhatsApp uygulamasına gönderildi.

Gelen ihbar üzerine harekete geçen banka, satış temsilcisi olan N.K.’nin ifadesine başvurdu. İfade sırasında suçunu itiraf eden N.K., bankanın kredi bilgilerini dışarıya sızdıran isimleri de ortaya attı. İfadenin ardından genişletilen soruşturmada bankanın direkt satış ve tüketici finansmanı departmanında çalışan 39 personel de soruşturmaya dahil edildi.

KOMİSYONLA ÇALIŞIYORLAR

Banka, ifadelerin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Yapılan soruşturma kapsamında, oto galericilik, emlakçılık gibi işlerle uğraşan bireylerin, komisyon karşılığında müşterilerine kredi kullandırdıkları ortaya çıktı. Bankadan aldıkları kredi bilgilerini de bu amaçla kullanarak kredi kullandıracakları vatandaşların kredibilitelerini öğrenmek için kullandıkları belirlendi.

BİNLERCE KREDİ SORGUSU YAPILMIŞ

Bankada ikinci yönetici olarak çalışan R.S.; “Emlak ve galeri işleri ile uğraşan bir şahıstan gelen TC kimlik numaralarından bu kişilerin kredibilitelerini ölçerek bazı şahıslara yardımcı olduğunu, müsait olamadığı zamanlarda arkadaşı Ç.A.’dan destek aldığını, kendisinin ise elden nakit olarak para aldığını” itiraf etti. R.S.’nin soruşturma başlangıcından beri 9 bin 389 adet KKB sorgulaması yaptığı, bu sorgulamaların bin 674 adedini mesai saatleri dışında gerçekleştirdiği belirlendi.

Suçlamalar üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davalarda ise 3’er yıla kadar hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezası istendi.