Ekonomi

Milyonlarca Kişi Nefesini Tuttu: Asgari Ücrete Zam

Türkiye Büyük Millet Meclisine çok önemli bir kanun teklifi verildi. Bu kanun teklifi ile asgari ücretlilerden kesilen gerlir vergisinin kesilmemesi talep edildi. Bu kanun teklifi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman tarafından hazırlandı.

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman Türkiye Büyük Millet Meclisine çok önemli bir kanun teklifi verdi. Karaduman ilk olarak KYK kredileri ile ilgili bir kanun teklifi vermişti. Bunun ardından Konya Milletvekili Karaduman asgari ücret ile çalışan vatandaşları ilgilendiren ve heyecanlandıran çok önemli bir kanun teklifi verdi.

Konya Milletvekili Karaduman Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini gündeme getirdi. Saadet Partisi Milletvekili Karaduman Türkiye Büyük Millet Meclisine sunduğu kanun teklifinin özetinde ise şu ifadeleri kullandı:

TEKLİFİN AÇIKLAMALARI

“Hâlihazırda asgari ücretten yüzde 15 gelir vergisi kesintisi yapılması, zaten açlık sınırında yaşamak zorunda bırakılan vatandaşların mağduriyetinin artmasına sebep olduğu izahtan varestedir. Bu haliyle asgari ücret üzerinden alınan gelir vergisinin istisna kapsamına alınması zaruri bir hal almıştır.

Böyle bir değişiklik ile devletin ciddi bir vergi kaybına uğrayacağı düşünülebilir.

Kamu harcamalarındaki israfın boyutu göz önüne alındığında, yapılacak tasarruflar ile asgari ücretin istisna kapsamına alınması pekâlâ mümkündür. Aralığı belirli olmayan zamanlarda vergi borçları bir kalemde silinen şirketlerin olduğu ülkemizde, hayata tutunmaya çalışan işçilerin aldığı ücretlerin gelir vergisi istisnası kapsamına alınması ve bu istisnanın sürekli olması izah edildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal devlet olmasının da gerektirdiği bir zorunluluktur.”

VERİLEN KANUN TEKLİFİ

Saadet Partisi Milletvekili Karaduman’ın Türkiye Büyük Millet Meclisine verdiği kanun teklifi şöyle oldu:

MADDE 1 – 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinde belirtilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlediği asgari ücret karşılığında çalışan işçilerin ücretleri.”

MADDE 2 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütülür.

KABUL EDİLİRSE 350 LİRA KESİLMEYECEK

Bu kanun teklifi Meclise gelmesinin ardından komisyona iletilecek. Eğer bu teklif komisyonda da kabul edilirse bu düzenleme genel kurula iletilecek. Genel kurulda da teklif kabul edilirse asgari ücretten kesilen yüzde 15’lik gelir vergisi kesilmeyecek ve işçilere verilecek. Kesinti yapılmayacak olan tutar ise 350 lira olacak.