Ekonomi

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Zam geldi! Yaptırmayana 2 bin 67 lira ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetiminde 81 ilde gerçekleştirilen egzoz emisyon ölçümlerinin ücretleri hakkında flaş bir gelişme meydana geldi. Bu doğrultuda ölçüm yaptırmayanlar ile emisyon değerleri standartların üzerinde olan araçların sahiplerine uygulanan ceza miktarı arttırıldı.

Konu ile ilgili olarak Bakanlık tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Bu açıklamaya göre motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarının neden olduğu kirlilik, kentsel hava kirliliğinin önemli bir kısmını oluşturuyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de trafiğe kayıtlı 24 milyon 64 bin 532 araç bulunuyor. Araçların egzoz gazı emisyon ölçümü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde 81 ilde yer alan istasyonlarda yapılıyor.

Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 9 milyon 371 bin 637 aracın egzoz emisyon ölçümünü gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra egzoz emisyon ölçümlerini yaptırmayan veya standartlara aykırı emisyona yol açan motorlu taşıtların sahiplerine toplam 4 milyon 808 bin 726 lira idari cezası kesildi.

80 LİRA OLAN ÖLÇÜM BU YIL 90 LİRA OLDU 

Geçen sene 80 lira olan egzoz emisyon ölçüm ücretleri arttırıldı ve bu yıl 90 lira oldu. Bununla birlikte egzoz emisyon ölçümlerini yaptırmayan ya da ölçümlerde emisyon değerleri standartlardan yüksek çıkan araçların sahiplerine uygulanacak ceza miktarı artırıldı.

CEZA 2 BİN 67 LİRA OLDU 

Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine uygulanan 1895 liralık idari para cezası 2 bin 67 lira oldu. Ayrıca yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıtların sahipleri için kesilen 3 bin 791 liralık ceza da 4 bin 136 olarak belirlendi.

Belirlenen usul ve esaslara aykırı ölçüm yapan istasyonlara 8 bin 272, yetki belgesi olmadan ölçüm yapan, sahte belge düzenleyenlere de 16 bin 547 lira ceza kesilecek.