Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Milyonlarca araç sahibine son dakika duyurusu! Yaptırmayan 3 bin TL ceza ödeyecek: 110 TL’ye yaptırabilirsiniz, zorunlu oldu

Ehliyeti olan herkesin yaptırması gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hava kirliliğine karşı başlattığı Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) projesi 81 ilde hayata geçirildiği duyuruldu. Bu noktada yapılması gerekeni yaptırmayan araç sahiplerine 3 bin liraya kadar para cezası verileceği bildirildi. Bu doğrultuda egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların tespiti için EGEDES uygulamaya girdiği paylaşılarak ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen mobil plaka tanıma sistemi (MPTS) cihazlarının yerleştirildiği EGEDES uygulaması, 43 ilin geçiş güzergahı “kilit kavşak” Kırıkkale’de de yapılmaya başlandığı vurgulandı. Uygulama ile egzoz emisyon muayenesini yaptırmayan araç sahipleri tespit edilecek. Eğer yaptırılmadığı tespit edilirse de 2 bin 815 TL para cezası verilecek.

110 TL’YE YAPTIRABİLİRSİNİZ

Emisyon ölçümü yaptırmayan otomobil sahiplerinin ise dev ceza ödeyeceği aktarıldı. TÜVTÜRK egzoz muayene ücreti 110 TL olarak açıklanırken bunu yaptırmayan vatandaşların 2 bin 815 TL ödeyeceği bildirildi. evre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personelinin sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturarak idari yaptırım uygulayabileceği belirtilirken, 2022 yılı egzoz emisyon ölçümü yaptırmama cezasının 2 bin 815 TL olarak belirlendiği duyuruldu.

PLAKALAR OTOMATİK OLARAK OKUNUYOR

Projeye ilişkin bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar bir açıklama yaptı. Atar açıklamalarında EGEDES sayesinde egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların trafiği aksatmadan birkaç saniyede tespit edildiğini vurguladı bu projenin 1 Eylül tarihi itibariyle 81 ilde uygulandığını aktardı. Ayrıca buna ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“2020 yılından beri deneme ölçümleri yapılıyordu. Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla ASELSAN arasında yapılan bir sözleşme çerçevesinde plaka okuma sistemi ile yoldan geçen araçların plakalarını otomatik olarak okuyor.

Sistem envanterden taramasını yapıyor. Egzoz emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığının tespiti gerçekleşiyor. Bunun en büyük avantajı; daha çok daha seri bir şekilde denetim yapmak. Önceden araçlar durduruluyordu vatandaşlarımızın hem zamanı alınıyordu hem Trafik tıkanıyor malum Kırıkkale, 43 ilin kesişim noktası. Ciddi bir araç yoğunluğu var. Ciddi de bir emisyon hacmi var.”