Ekonomi

Mazot fiyatlarına yüzde 30 zam gelirken mazot desteği yüzde 15 oldu!

Mazotun litre fiyatına bir yılda yüzde 30 zam geldi. Buna karşın hükümet çiftçiye verdiği mazot desteğine sadece yüzde 15 zam yaptı. Arada ki kayba değinen İzmir Milletvekili DURSUN MÜSAVAT DERVİŞOĞLU, aynı şekilde gübreye yüzde 285 zam yapılırken gübre desteğine sadece yüzde 25 zam yapıldığına dikkat çekti.

Konuya ilikin açıklamalarda bulunan İzmir Milletevkili Dervişoğlu şu çok çarpıcı bilgileri paylaştı;

Tarım Bakanlığı, çiftçinin yükünü hafifletmesi beklenen 2021 yılının tarım desteklerini açıkladı. Mazot ve gübre desteği kâğıt üzerinde artmış gözükse de yıl içerisinde hem mazota hem de gübreye gelen zamlar verilen desteğin maalesef çok üzerinde. Mazot desteği yüzde 15 artarken yıl içerisinde mazota toplam yüzde 30 oranında zam geldi. Aynı şekilde gübre desteği yüzde 25 artırılırken gübreye de bir yıl içinde yüzde 285 zam geldi.

Sayın Cumhurbaşkanı yapmış olduğu açıklamada “Çiftçiler için bizden destek.” demişti ama verilen destekler maalesef yetersizdir.

Üstelik verilen destekler hemen de ödenmeyecektir, 2021 yılının destekleri 2022 yılında ödenecek. Verilen bu desteklerle çiftçinin maliyeti dahi karşılanmıyor, gübreye gelen zamlar, işçilik fiyatları ve mazotun zamlanması çiftçinin belini büküyor. Tarım Bakanı Sayın Pakdemirli’nin “Zarar etmiyor.” dediği çiftçi maliyet artışlarıyla her geçen gün daha da zorlanıyor. Çiftçilerimizi ilgilendiren ve çözülmesi elzem sorunlar şunlardır esasen: Mazot, gübre, tohum, ilaç ve yem gibi temel girdilerde yapılacak düzenleme, borç erteleme ve yüksek elektrik ve enerji fiyatları bel bükmektedir; hükûmeti bu konularda adım atmaya ve çözüm üretmeye davet ediyoruz.