Gündem

Maymun çiçeği virüsü alarmı: Bu belirtilere dikkat!

Koronavirüs salgını etkisini yitirmeye başlamışken şimdi de maymun çiçeği virüsü endişeye neden oldu. Birçok ülkede görülen maymun çiçeği virüsü panik yarattı. Maymun çiçeği virüsünün belirtileri ne ne olduğu merak ediliyor. Maymun çiçeği virüsünün belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, deri döküntüleri, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı yer alıyor. Ayrıca cinsel yolla da bulaştığı biliniyor.

BİRÇOK ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Maymun çiçeği virüsü paniği başladı. Bugüne kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD, Kanada, İsveç, İtalya, Fransa, Belçika, Almanya, Avustralya ve İsrail’de görülen maymun çiçeği virüsü dünyaya korku saldı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELER?

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor. Maymun çiçeğinin belirtileri, yüzde başlayan ve vücudun geri kalanına yayılan ateş, baş ağrısı, deri döküntüleri, şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik şeklinde ortaya çıkıyor. Çok kaşıntılı olabilen döküntü değişip bir kabuk oluşturuyor ve farklı aşamalardan geçtikten sonra düşüyor. Yaraları vücutta iz bırakabiliyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Virüs vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor. Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor.