Ege Haberleri

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay: Marmaris dünyanın incisi.

Göreve geldiğinizde Muğla’nın en borçlu belediyesiydi Marmaris Belediyesi ilk 4 aylık raporunuzu açıklarken 4 ayda 10 milyon TL borç ödediğinizi belirttiniz bu nasıl oldu?

Göreve geldiğimizde belediyenin 14 milyon 600 bin lira borcu vardı. İlk iş olarak bu borcu azaltmak için kolları sıvadık. Aslına bakarsanız sadece belediyemizin hali hazırdaki gelir kaynaklarını doğru kullandık. Gider kalemlerini düşürdük, alımlarda daha hassas davrandık. Gelir kaynaklarımızı ise gerektiği gibi kullanıyoruz. Örneğin, geçen yıl 480 bin lira civarında kiraya verilen su parklarını biz bu sene 4 milyon 800 bin liraya kiraya verdik. Emlak vergileri ve kiralardan gelen gelirleri borca yatırdık.

Marmaris, Thomas Cook iflasının İngiltere’den sonra Almanya’ya da yayılması ile nasıl başa çıkacak? Bu konuda oteller nasıl korunacak?

Thomas Cook’un iflası sadece Marmaris’i değil tüm dünyadaki turizm bölgelerini etkiledi. Ancak 2019 sezonu başında da olumsuz bir tablo vardı. Göreve geldiğimiz ilk aylarda bu tabloyu değiştirmek için Marmaris Belediyesi yönetimi ve bölgemizdeki sektör temsilcileri ile Rusya, Ukrayna, Tataristan ve Lübnan’a ziyaretler gerçekleştirdik. Bu ülkelerde seyahat firmaları ve hava yolu şirketleri ile yaptığımız görüşmeler neticesinde ciddi geri dönüşler aldık. Ardından Çin’i ziyaret ederek; bu ülkeden direk Dalaman Havalimanı’na uçuş gerçekleştirilmesi için görüşmeler yaptık. Thomas Cook’un iflasının ardından yine İngiltere, Almanya ve İrlanda’ya da ziyaretlerde bulunduk. Bu görüşmeler neticesinde diyebilirim ki biz Thomas Cook’un açığını kapattık. Jet2Holidays, normal operasyonun üzerine 227 bin daha kapasite ekledi. Easy Jet, Ryanair, On the Beach, TUİ derken herhalde 2020’de bu senenin bile üzerine çıkma ihtimalimiz belirdi. Yani diğer firmalarla görüşmeler neticesinde sağlanacak artışın Thomas Cook kaybını büyük oranda telafi edileceğini tahmin ediyorum. Bu pasta çok büyük ve bunu gerek uçak firmalarının gerekse tur operatörlerinin görmezlikten geleceklerini düşünmüyorum.

Bodrum kadar olmasa da maalesef Marmaris’te de bir altyapı sıkıntısı var. Altyapı ile ilgili çalışma planınız nedir? Bu konuda neler yapıldı neler yapılacak?

Muğla Belediyesi, büyükşehir belediyesi olduktan sonra ana arterler, su, kanalizasyon gibi altyapı çalışmaları onların sorumluluk alanına geçti. Marmaris’in altyapı konusunda diğer ilçelere göre çok büyük bir sıkıntısı yok. Yağmurun yoğun yağdığı dönemde yaşanan ufak çaplı sorunları tamamen gidermek için de Muğla Büyükşehir Belediyesi ile koordine halinde gereken çalışmaları yapıyoruz. Bu çerçevede Beldibi ve Bağlıiçi bölgelerimizde yol genişletme çalışması yaptık. Bunlar gibi yeni yerler yapılırken tabi ki o bölgenin altyapısı da yenileniyor, yağmur suyu kanalları genişletiliyor ve drenajın daha sağlıklı olması sağlanıyor. Önümüzdeki yaz sezonuna yetişmek üzere de çalışmalarımız devam edecektir.

Tekne bağlama yerlerinde sıkıntı olduğu deniz ulaşımı ile ilgili kısır döngüler oluştuğuna yönelik iddialar vardı özellikle seçim arifesinde tekne sahiplerinin bu konuda çok fazla şikayeti vardı. Bu konuya siz nasıl bakıyorsunuz?

Tekne bağlama yerleri Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanında. Marmaris Belediyesi olarak bizim konuya müdahil olma şansımız bulunmuyor ancak sorun yaşanacak olursa da Büyükşehir Belediyemize bildiriyoruz. Onlar da gereken çalışmaları yapıyor.

Belli bölgelerde deniz kirliliği de zaman zaman haberlerde yer alıyor. Denizi temiz tutmak adına Marmaris Belediyesi nasıl bir eylem planı yürütüyor?

Bölgemizde altyapı konusunda diğer bölgeler kadar sıkıntı olmadığı ve arıtma tesislerimiz olduğu için denize herhangi bir kanalizasyon atığı akması söz konusu değil. Derelerimiz de periyodik olarak temizlenmektedir. Bu noktada Büyükşehir Belediyemiz ile koordineli olarak çalışıyoruz. Biliyorsunuz Marmaris’te mavi bayraklı plajlarımız var. Özellikle yaz aylarında plaj temizliğine daha çok önem veriyoruz. Yaz sezonunda plaj, seyir tepesi, koylar, yol kenarları, ormanların temizliği konusunda çok çaba gösteriyoruz. Bunu yaparken firmalar, öğrenciler ve vatandaşlarla temizlik kampanyaları düzenleyerek farkındalık oluşması için işbirliği çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Yine bu çerçevede Muğla Emniyet Müdürlüğü ile koordineli olarak Sualtı Grup Amirliği ve özel dalış merkezleri ile deniz dibi temizliği de yapıyoruz. Maalesef ki bazı kişilerin duyarsızlığı kirliliği de beraberinde getiriyor. Her sabah plajda temizlik yapıyoruz ve abartısız bir kamyon plastik, cam şişe, kağıt mendil gibi çöp topluyoruz. Yine de kirletenlerin hızına yetişmemiz çok zor oluyor.

Marmaris hayvan barınağı… Yerel medyada düşmeyen gündem maddelerinden biri. Marmaris halkı hayvanlara sahip çıkamıyor mu? Barınaklarda çözülemeyen sorun nedir?

Aslına bakarsanız barınakla ilgili çözülmeyen sorun yok. Aksine çözülen çok sorun var. Biz göreve geldiğimizde ilk el attığımız işlerden biri Marmaris Belediyesi Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Bakımevi oldu. Çok kötü durumda olan barınakta 3 etap şeklinde planladığımız çalışmaların ilk etabında sevimli dostlarımızın 10 – 15’inin birlikte kalabileceği yeterli genişlikte yerler düzenlendi. Bahçe düzenlemesi hayata geçirildi, ziyaretçilerin rahatça gezmesi, bakımevimizde bulunan bütün hayvanları görebilmesi için yürüyüş bantları yapıldı. Devam eden ikinci etap çalışmalarımız ise yatacak yerler, otomatik tazelenen suluklar, birbirine rahatsızlık vermeden mama dağıtımı sağlanacak yemlikler üzerinedir. Bu etapta şu an herhangi bir canlı barındırılmayan arka bölümde de çalışma yapılacaktır. Son etapta ameliyathaneler, muayenehaneler, hasta bakım birimi ve mama depoları yapılacaktır.

Biz Marmaris Belediyesi olarak can dostlarımız için çalışıyoruz. Ancak bazı çevreler maalesef bu çalışmalardan rahatsız oldu. Barınağımızın kapısı her türlü resmi denetime ve vatandaşlarımıza sonuna kadar açık. Göreve geldiğimiz ilk günden beri havyanseverlerle ve derneklerle işbirliği içinde olmaya çaba gösterdik. Dernek yöneticilerinin de can dostlarımızın iyiliği ve sağlığı için hareket ettiği yönündeki inancımızı sürdürüyoruz. Bundan sonra da iyi niyetli işbirliği içinde olacağımızı, bakımını üstlendiğimiz can dostlarımızla ilgili bir tartışmanın içinde olmayacağımızı tüm kamuoyunun bilmesini isteriz. Belediye olarak tek amacımız sevimli dostlarımıza rahat, konforlu ve modern bir yaşam alanı oluşturmaktır.

Marmaris dünya turizm liginde hak ettiği yerde mi? Sizce nerede olmalı?

Bizim gözümüzde Marmaris dünyanın incisi… Her yıl ilçemize gelen yüzbinlerce turist de böyle düşünüyor olmalı ki yerleşik olan kalan ya da diğer yıl da tatil için Marmaris’i tercih eden sayısı çok fazla. Ancak bizim hedefimiz deniziyle, sıcak havasıyla, doğasıyla yaz aylarının vazgeçilmez yerlerinden olan Marmaris’i 12 ay turizm hareketliliğinin yaşandığı yer haline getirmek. Sadece deniz turizmini değil aynı zamanda doğa, sanat, kültür turizmini de Marmaris’te hayata geçirmek istiyoruz. Bunun da ilk adımını 2020 sezonunu normalden erken açarak başlatmayı planlıyoruz. Turizm sektörü işletmecilerimiz, esnafımız ve vatandaşlarımızla bunu başaracağımıza inanıyorum.

Bununla ilgili bir de festival düzenlediniz sanırım? Biraz da EcoFest’ten bahseder misiniz?

Marmaris, yerel ürünleri, çam balı, dağlardan toplanan adaçayı, kekiği, hala tarım yapılan toprakları ile ekolojik özelliklerini yaşatan ilçelerden biri. Ancak bunları bugüne kadar çok tanıtabilmiş değil. Bu yıl ilkini yaptığımız EcoFest ile hem doğanın, ileri dönüşümün, çevreyi korumanın önemine dikkat çekmek istedik hem de bölgemizin bu özelliklerini gün yüzüne çıkarmak. Geleneksel hale getirmeyi planladığımız festival ile ilçemizi daha da iyi tanıtacağımızı düşünüyorum.

Dönem dönem nüfusu artan Marmaris gibi turizm bölgelerindeki belediyeler için ayrılan bütçe hakkında ne düşünüyorsunuz?

Marmaris’in yerleşik nüfusu 94 bin 200, yaz döneminde bunun 4-5 katını buluyor. İller Bankası’ndan aldığımız pay 94 bin 200 kişiye göre olduğu için yeterli olmuyor. Yaz döneminde özellikle temizlik ve fen işlerinde ciddi hizmetler veriyoruz. Biz de en başta dediğim gibi gelir kaynaklarını doğru kullanarak, alımlarda doğru adımlar atarak, vergilerimizi tam olarak tahakkuk etmeye çalışarak bütçe yaratmaya uğraşıyoruz. Bizim gibi dönemsel bazda nüfusu artan ilçelere farklı uygulamalar yapılması elbette ki işlerimizi kolaylaştıracaktır.

Genel Yayın Yönetmeninden notlar : 

Sayın Başkanın verdiği cevaplar çok içten ve samimi olarak bizi memnun etti. Marmaris’in emin ellerde olduğunu gözlerimizle gördük ve ikna olduk. Sokakları pırıl pırıl, esnaf – belediye ilişkisi en üst seviyede. Marmaris’in yerlisi birkaç aile ile görüştüğümüzde, sayın başkanın asla parti gözetmeksizin büyük çaba sarfederek iyi işler yaptığından ve bundan sonra da tüm projelerine olan inançlarından emin olduklarını, başkanlarına sonuna kadar güvendiklerini söylediler.

Ege Haber ekibi olarak, büyük sorumlulukların omuzlarına yüklendiğini gözlemlediğimiz Mehmet Oktay Başkanımıza ve hizmetleri ile göz dolduran belediye çalışanlarına bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet OKTAY kimdir?

Mehmet Oktay 1979 Marmaris doğumludur. İlk, ortaokul ve lise öğrenimini Marmaris’te tamamladı. İngiltere Oxford’ta İngilizce dil eğitimi aldı.

İş hayatına turizm sektöründe başlayan Mehmet Oktay, kendilerine ait turistik tesis işletmeciliği yapmaktadır. 2001 yılında CHP gençlik kollarında başlayan siyasi hayatı, 2003 yılında Marmaris gençlik kolları başkanlığı ve 2011-2014 yılları arasında ilçe başkanlığı görevlerini üstlenerek devam etti. 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde, Marmaris Belediye Meclisi ve Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi seçildi. Muğla Büyükşehir Belediye’sinin yeniden yapılanmasında etkin görev alan Oktay, dört yıldır Büyükşehir Belediyesi Encümen Üyeliği ve komisyon başkanlığı görevine devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Bir yanıt yazın