Editörün SeçtikleriEkonomiGenelGündem

Marketlerde sıvıyağ savaşları başladı: Yağ fiyatları neden bu kadar artıyor?

Rusya ile Ukrayna arasında günlerdir yaşanan kriz, küresel piyasalarda giderek artan enerji fiyatları ve artan maliyetler sonucu Türkiye’de resmen sıvıyağ savaşları başladı. Stok endişesiyle vatandaş marketlere akın ederken Bakanlık tarafından yetersiz stok iddiası yalanlanmıştı. Diğer yandan vatandaşlar fiyatların neden bu denli arttığını da merak ediyor. Peki sıvıyağ fiyatları neden bu kadar yüksek bir seyir izliyor?

Reuters, ayçiçeği yağı fiyatlarındaki zamlara ilişkin pandemide artan maliyetlere dikkat çekildiğini ifade etti. Enerji fiyatlarının, artan tarımsal girdilerin ve kur farkının rafa yansıdığını belirtiliyor. Bunun yanı sıra yağın üretiminde kullanılan ham madde, ambalaj artışları gibi tüm bileşenlerde ciddi fiyat artışları yaşandı. Diğer yandan, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası iki ülke arasında devam eden savaş, Türkiye’nin ham yağ ithalatını büyük oranda durdurdu.

SIVIYAĞA YENİ ZAMLAR GELECEK Mİ?

Halihazırda gelen zamların ardından yeni zamların yağ fiyatlarını ve dolayısıyla vatandaşı vurmasından endişe ediliyor. Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez de, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, bu iki ülkeden hububat ve ay çekirdeği ithal eden Türkiye’yi olumsuz etkileyeceğinden endişeli olduklarını açıkladı.

Rusya’nın dünyanın önemli petrol ve doğalgaz üreticilerinden biri olduğunu anımsatan, Ukrayna’nın da doğalgaz sevkiyatında kilit ülke konumunda olduğuna dikkat çeken Dönmez:

“Maalesef, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın savaş sebebiyle önümüzdeki süreçte de devam etmesi endişesi yaşıyoruz. Enerji fiyatlarındaki artış, ülke ekonomilerine, dolaylı olarak da enflasyona etki ediyor” ifadelerini kullandı.

Dönmez, Rusya-Ukrayna savaşının her iki ülkeden hububat, bakliyat ve yağlı tohum ithalatı yapan Türkiye’yi olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu da söyledi.

EKMEK VE YAĞ FİYATLARI ETKİLENECEK

Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna’dan buğday ve ay çekirdeği ithal ettiğini hatırlatan Dönmez şöyle kaydetti:

“Buğday arzında yaşanacak sıkıntı, un ve ekmek fiyatlarını, ay çekirdeği ithalatındaki aksaklık da yağ fiyatlarını etkileyebilir. Gıda enflasyonu zaten sektörümüzün belini büküyor. Şimdi de küresel gelişmelerden kaynaklanan sıkıntılarla karşı karşıyayız. Umarız, tarımsal ürün ithalatında yaşanması muhtemel sıkıntılar, bu ürünler farklı ülkelerden temin edilerek çözülür.”