Gündem

Marketlerde de satılan ürün hakkında flaş açıklama: Kanser yapıyor!

Birçok evde bulunan bebek pudraları ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Asbest Söküm Uzmanları Derneği tarafından yapılan incelemeler sonrasında bazı bebek pudralarında kanser yapıcı asbest bulundu. Aynı incelemelerin makyaj ürünleri için de yapılacağı öğrenildi.

Marketlerde de satılan bebek pudraları üzerinde yapılan araştırmalar endişeleri arttırdı. ASUD tarafından piyasada satılan 15’i yerli, 6’sı ithal talk pudralarından 21 numune toplanarak yapılan analizlerde 5 pudrada ‘kesin kanserojen’ olarak tanımlanan asbeste rastlandı.

Konu hakkında ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, DHA’ya açıklamalarda bulundu.

Ensari iki yıl önce pudralarda kanser yapıcı maddeye rastlandığını hatırlatarak, “Bu pudraların halen satıldığını görünce bu çalışmayı yenilemek istedik. Çeşitli mağazalar, marketler, eczaneler, parfümeri mağazaları, kozmetikçilerden toplam 21 ürünü analize gönderdik. Dünyanın hiçbir ülkesinde aynı anda 21 adet numune analize gönderilmemiştir. Bizim yaptığımız çalışma bir ilktir. 21 numunenin 5’inde tremolit asbest bulduk. Bu da demek oluyor ki her 4 bebek pudrasının 1’inde kanser yapıcı asbeste rastladık. Tremolit asbest daha tehlikeli olan amfibol grubunun üyesi” açıklamasında bulundu.

Daha çok yurt dışından ithal geliyor.

İncelenen ürünlerin hiç birinde ‘asbest içermez uyarısının bulunmadığını söyleyen Ensari, “Tüketicilerimiz ürünlerde ‘asbest içermez’i istesinler. Tüketici bunu isterse üreticiler buna doğru önlem alacaklardır. ‘A’ markasında bugün çıkmadı diye 6 ay sonra gelen partideki üründe çıkmama garantisi yok. Talk yatakları asbestle beraber oluyor ve bu asbest lifleri talka bulaşıyor. Dolayısıyla bu talk ürünleri işleme girmeden analizden geçmesi gerekir. Dünyada temiz talk yatakları olan ülkeler var. Ülkemizde de var ama daha çok yurt dışından ithal geliyor. “ ifadelerini kullandı.

Makyaj ürünlerinde de asbeste rastlandı

Makyaj ürünlerinde de asbeste rastlanıldığını söyleyen Ensari, göz farlarında, fondötenler, kapatıcılar, makyaj pudrasında bundan önceki çalışmalarda asbest bulunduğunu dile getirdi. Toprak kaplar, güveç kaplarında da asbest bulunduğunu söyleyen Ensari, amaçlarının tüketicinin temiz ürün kullanması olduğunu ifade etti.