Ekonomi

LUNA ve UST’nin yokluğunda liderlik koltuğuna oturmaya aday olan altcoin belli oldu!

Son yıllarda birikimlerini değerlendirmek isteyen yatırımcılar ve potansiyel yatırımcılar tarafından yakından takip edilen yatırım araçlarından olan kripto para piyasası, mayıs ayının başında LUNA ve UST skandalı ile çalkalandı. LUNA ve UST cephesinde yaşanan olumsuz gelişmelerden sonra ise bir stablecoin kendini parlatarak zirveye doğru ilerlemeye başladı.

LUNA ve UST Piyasadan Resmen Silindi!

2018 yılında Güney Koreli girişimciler tarafından geliştirilen projelerden olan Terra ekosistemi, LUNA ve UST’nin ortaya çıkışını sağladı. İlk zamanlarında olumlu bakış açılarının ortaya çıkmasını sağlayan LUNA ve UST, son haftalarda oldukça hızlı bir gerileme kaydetti. Sabit coinlerin bir doların altına düşmeleri, TerraLabs’ın kurucu ortaklarından olan Do Kwon’u harekete geçirdi.

Do Kwon LUNA’nın değerinin yeniden 1 dolara yükselebilmesi adına 750 milyar dolar tutarında Bitcoin sattı. Ancak bu hamle işe yaramadı ve bunun üzerine Binance UST ve LUNA işlemlerini geçici olarak durduğunu duyurdu.

UST ve LUNA’nın Yoklu Altcoin’i Parlattı!

UST ve LUNA’nın hızlı düşüşten sonra piyasadan silinmesi, Terra ekibini harekete geçirdi. Şu an Fork aracılığı ile LUNA kurtarma operasyonu düzenlemeye çalışan ekipten, henüz resmi bir açıklama gelmedi.

UST ve LUNA cephesinde bu gelişmeler yaşanırken, MakerDAO’nun stablecoinlerinden DAI, giderek parlamaya başladı. Şu an DAI, piyasa değeri bakımından ilk sıralara doğru yükselmiş durumda.

DAI Nedir?

UST ve LUNA’nın yokluğunda yatırımcıların dikkatini çekmeyi başarmış olan DAI, Ethereum tabanlı bir stablecoin olarak karşımıza çıkıyor. MAkerDAO tarafından yönetilen stablecoinin fiyatı, dolara sabitlenmektedir. Yeni bir DAI’nin basıldığı durumlarda, akıllı sözleşmelerin bağlı bulundukları kasalara yatırılan diğer kripto para birimlerinin karışımları, yeni basım karşılığında teminat altına alınır. UST’nin piyasadan silinmesinden sonra adından sıklıkla söz ettirmeye başlayan bu stablecoin, merkezi olmayan ikinci en büyük stablecoin olma özelliğine sahip.