Gündem

Lokanta, kafeterya, çaybahçesi ve kıraathaneye girişte HES kodu zorunlu mu?

İçişleri Bakanlığı resmi internet sayfası üzerinden ‘Kontrollü normalleşme süreci ile ilgili sıkça sorulan sorular’ı yayınladı. Bakanlık sayfasından yapılan açıklamada “Lokanta, kafeterya, çaybahçesi ve kıraathaneye girişte HES kodu zorunlu mu?” sorusuna da yanıt verildi. İşte çok merak edilen o sorunun cevabı…

Türkiye’de 1 Mar tarihi itibari ile kontrollü normalleşme dönemine geçildi. Bu dönem ile ilgili en merak edilen sorular ise İçişleri Bakanlığı tarafından yanıtlandı. Bakanlık tarafından lokanta, kafeterya, çaybahçesi ve kıraathaneye girişte HES kodunun zorunlu olup olmadığına yönelik soruya da yanıt verildi.

Lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi tüm yeme-içme yerlerine girişte HES kodu zorunlu mu?

Genelge ile restoran açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde %50 kapasite ile 07.00-19.00 saatleri arasında çalışması öngörülen lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi tüm yeme-içme yerlerine girişte tüm müşterilerin HES kodu sorgulamasının yapılması zorunludur.

İşletmeciler tarafından HES kodu sorgulaması yapılıp yapılmadığı ve HES kodu olmaksızın/kontrol edilmeksizin müşteri kabulü yapılıp yapılmadığı hususlarına yapılacak denetimlerde özellikle dikkat edilecek ve aykırı davranışların tespiti halinde gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır.

HES kodu nasıl alınır?

HES kodu Hayat Eve Sığar uygulaması ya da SMS yöntemi ile alınabilir.
1- Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden “HES Kodu İşlemleri” bölümüne girilir. “HES Kodu Oluştur” butonuna tıklanır. Kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

2- HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve Paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e SMS olarak atılır.
Örnek: HES 12345678901 1232 45 yazılıp 2023’e gönder