Gündem

Libya’ya 150 bin aşı gönderen Türkiye’de 2 ay aşı olmayacak!

Geçtiğimiz günlerde Libya’ya 150 bin doz aşı gönderilmişti. Libya’ya aşı gönderilmesinden kısa bir süre sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün çıkıp 2 ay boyunca aşı olmadığını, mevcut aşı randevularının bile iptal edildiğini açıkladı. Libya’ya 150 bin aşı gönderilirken Muhalefet tepkilerini göstermiş ve bunun karşılığında Bakan Koca ‘’aşıda dünyada lider ülkeyiz’’ açıklamasın yapmıştı. Peki, bu geçen 15-20 günlük süreçte ne oldu da Türkiye Covid-19 aşısı tedarikinde bu denli sıkıntı yaşamaya başladı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz 2020 Kasım ayında Çin’den ilk etapta 50 milyon aşı geleceğini, daha sonraki aşamada Mart ayında 100 milyon aşı geleceğini söylemişti ama aşı yönünde verilen takvimler hiç bir şekilde zamanında işlemedi ve gelinen noktada Bakan Koca Çin’den geleceği söylenen 100 milyon aşının artık gelmeyeceğini belirtti. Bu durumun olabileceğini daha önceden öngören bakanlık ise BioNTECH aşılarına yöneldi ama buradan da yeterli aşılar tedarik edilemedi. Bunun üzerine Türkiye yönünü Rusya’ya çevirdi ve Sputnik aşılarının sipariş edildiğini belirtti ama bu aşıların Brezilya tarafından reddedildiği belirtildi. Yani Türkiye, Brezilya’nın bile reddettiği bir aşıya mahkum olduğu gerçeği ile karşı karşıya kaldı.

Gelinen noktada Bakan Koca bugün, geçmişte söylenenlerin gerçekleşmemesinden dolayı, verilen vaatlerin gerçekleşmemesinden dolayı ‘’Sözün gücünün azaldığının farkındayım ama sizin gücünüzden hiç endişem yok’’ açıklamasını yaptı. Özetle; Bakan Koca’nın da dediği gibi sözün gücünü yitirdiği bir zamanı yaşıyoruz…

Adana Milletvekili Ayhan Barut: ”Salgın kontrol altına almak için mücadele etmediler, algıyı yönetmeye çalıştılar. Bir maskeyi bile dağıtamadığı halkımızı hızla aşılayamayan iktidar şimdi de aşı randevularını ertelemeye başladı. Libya’ya aşı hibe edenler utanır mı? Sağlık Bakanını istifaya çağırıyoruz” dedi.