Gündem

KYK kredileri hakkında flaş gelişme: Borçların yarısı ödenebilir!

Milyonlarca vatandaş tarafından en çok merak edilen konulardan biri de KYK kredilerinin ne olacağı hakkında. Konu hakkında heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, öğrenim kredileri hakkında TBMM’ye kanun teklifi sundu. Teklife göre, krediden faydalanan Öğrenci, borcunu işe başladıktan bir yıl sonra, kredi aldığı sürede ve aylık dönemler halinde, öğrenim kredisinin sadece yarısını geri ödeyecek.

Türkiye’de en çok tartışılan konulardan biride KYK kredi borçlarının silinip silinmeyeceği hakkında. KYK kredileri hakkında milyonlarca vatandaşlı heyecanlandıran kanun teklifi, üniversitelerini bitiren gençlerin iş bulmakta ve bu nedenle borçlarını ödemekte zorlandıkları için CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç tarafından meclise sunuldu. Kılıç tarafından sunulan kanun teklifine göre; üniversite okurken krediden faydalanan vatandaş, borcunu işe başladıktan bir yıl sonra, kredi aldığı sürede ve aylık dönemler halinde, öğrenim kredisinin sadece yarısını geri ödeyecek.

Öğrencilere krediler faizsiz verilsin

Kanun teklifinde öğrencilerin öğrenim kredilerinin faizsiz olarak verilmesi isteniyor. Ayrıca tahsil edilmemiş olan borçların silinmesi de madde olarak eklendi. Teklifte gerekçe için “Üniversiteyi kazanan ve ailesinden uzak kentlerde eğitim-öğretimini devam ettiren öğrencilerin bu süre zarfında çeşitli desteklere ihtiyaçları bulunmaktadır. Gençlerimizin sağlıklı bir yaşam sürmeleri ve doğru karar vermeleri için maddi-manevi kaygı duymadıkları bir dönem geçirmeleri gerekmektedir. Burada da devletimize büyük görevler düşmektedir.” İfadeleri kullanıldı.

Teklife göre, Türkiye’de öğrenim kredisini ödemeyenlerin sayısı 5 milyona yaklaştı. 300 bin kişi hakkında ise yasal işlem başlatıldı.