Gündem

Kuzey Kore’nin balistik füze denemesi başarısız sonuçlandı: Füze parçaları Pyongyang yakınlarına düştü

Dünya gündeminde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve savaşa ilişkin gelişmeler yer almaya devam ederken, geçtiğimiz haftalarda savaşın seyrinde “nükleer” değişiklikler olabileceği endişeleri gündeme gelmişti. Rusya’dan peş peşe gelen “nükleer silah” açıklamaları endişeleri artırırken, öte yandan bu savaşın bir dünya savaşına dönüşme ihtimali ve bu ihtimale yönelik endişeler de tırmanmıştı. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı sırasında bir endişe verici haber de Kuzey Kore’den geldi. Güney Kore, Kuzey Kore’nin “başarısız” bir balistik füze denemesi yaptığını duyurdu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Sunan bölgesinde yerel saat ile 09.30 sularında balistik füze denemesi yapıldığı bildirildi.

Güney Kore’den “Başarısız Deneme” Açıklaması

Rusya – Ukrayna savaşında 21. güne girildi ve savaş devam ediyor. Söz konusu savaşın gündeme etkisi konuşulmaya devam ederken, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan bugün yapılan açıklama, Uzakdoğu’daki endişeleri de artırdı. Güney Kore tarafından yapılan açıklamada “Kuzey Kore’nin Sunan bölgelerinde yerel saat ile 09.30 sularında ‘başarısız’ balistik füze denemesi” yapıldığı bildirildi. Güney Koreli askeri bir yetkili konuya ilişkin açıklamasında, balistik füzenin ilk etapta irtifa hedefine ulaşamadığını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Japonya ve ABD’den Açıklamalar Geldi

Güney Koreli askeri yetkili açıklamasının devamında, söz konusu balistik füzenin 20 kilometreden daha az bir yükseklikte uçarken havada infilak ettiğini söyledi. Güney Kore medyasında da yer bulan haberde görgü tanıklarının ifadelerine yer verildi ve haberde, infilak eden füzenin parçalarının başkent Pyongyang yakınlarına düştüğü belirtildi. Güney Kore’den gelen açıklama sonrasında Japonya Başbakanı Kişide Fumio da balistik füze denemesine ilişkin detaylı bilgi edinilmesi amacıyla kuruluşlara talimat verildiğini duyurdu. Gelen açıklamalar sonrasında ABD İndo-Pasifik Komutanlığı (USPACOM) tarafından bu füze denemesi kınandı ve Kuzey Kore’ye “istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerden kaçınması” uyarısı yapıldı.