Gündem

Kuzey Kore’den, “füze testi” çalışmalarına ilişkin resmi açıklama geldi: Füze değil, keşif uydusu

Dünyanın gözü kulağı Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal harekatı sonrasında, savaşın 5. gününde Belarus-Ukrayna sınırına çevrildi. Rus ve Ukraynalı heyetler, savaşın 5. gününde müzakereye oturdu ve dünya, buradan savaşın bittiğini açıklayan sonuçların çıkmasını bekliyor. Barışçıl bir şekilde çözüm beklenirken, öte yandan savaşın gölgesinde Uzakdoğu’dan dünyayı endişelendiren açıklamalar ve görüntüler de gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Tayvan, Çin savaş uçaklarının hava sahasına girdiğini iddia eden açıklamalarda bulunarak endişelere neden olmuştu. Ardından Kuzey Kore’den gelen füze denemesi görüntüleri endişeleri arttırmıştı. Kuzey Kore’den, gündeme gelen haberler sonrasında “test” açıklaması geldi. Yapılan açıklamada “Füze değil, keşif uydusu sistemi test edildi” ifadeleri yer aldı.

Kuzey Kore’den Gelen Görüntüler Endişe Yaratmıştı

Rusya, Ukrayna’ya karşı 24 Şubat Perşembe günü savaş başlattı. Rus ordularının Kiev’e doğru ilerlemesi ile birlikte Rusya dünyayı karşısına aldı ve ülkelerden de peş peşe yaptırım açıklamaları geldi. Gelen yaptırım açıklamaları ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “nükleer silah” mesajları vermesi, piyasalardaki endişeleri de arttırdı. Artan endişeleri geçtiğimiz günlerde Tayvan’dan gelen açıklama alevlendirmişti. Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Tayvan hava sahasında Çin savaş uçaklarının görüldüğü iddia edilmişti. Ardından bir yeni endişe de Kuzey Kore’nin test çalışmaları ile gündeme gelmişti.

“Füze Değil, Keşif Uydusu Testi”

Kuzey Kore’nin, dün kamuoyuna yansıyan son denemeleri, füze testi endişelerini doğurdu. Kuzey Kore’nin füze olduğu düşünülen yeni bir silah testi yaptığı iddiaları sonrasında Kuzey Kore’den konuya ilişkin resmi bir açıklama geldi. Kuzey Kore devletinin kontrolünde olan Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından yapılan açıklamada, dünkü testin füze olmadığı, keşif uydu sistemi geliştirmeleri kapsamında gerçekleştirilen bir deneme olduğu belirtildi. Açıklamada, Kuzey Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresi ile Kuzey Kore Savunma Bilimleri Akademisi’nin işbirliğinde yapılan test çalışmaları ile Pyongyang’ın “dünyadaki belirli alanların yüksek çözünürlüklü yatay ve dikey fotoğraflarını çeken görüntüleme sistemleri ve veri iletim sistemlerinin özellikleri ve başarısını doğruladığı” duyuruldu.

Japonya Hükümetinden Açıklama Gelmişti

Öte yandan Japonya hükümeti tarafından dün yapılan açıklamalarda, Kuzey Kore’nin bir füze testi yaptığı bildirilmişti. Japon Denizi istikametine fırlatıldığı söylenen füzenin, 600 km yüksekliğe ulaştığı ve 300 km yol aldığı açıklanmıştı. Açıklamayı Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi yapmış ve söz konusu füzenin, ülkenin münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştüğünün değerlendirildiğini ve herhangi bir hasarın bildirilmediğini belirtmişti.